02/21/12 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Задържаха Доминик Строс-Кан за 48 часа

Френската полиция задържа бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан за разпит вчера по подозрения, че е участвал във финансирани с незаконни средства оргии в Париж и Вашингтон, организирани от двама бизнесмени – Фабрис Пасковски и Давид Роке, съобщи АФП.
62-годишният бивш министър от Социалистическата партия, който до миналата година се смяташе за основен кандидат за наследник на Никола Саркози на президентския пост във Франция, се очакваше да бъде разпитан като свидетел, но прокурорите обявиха, че той вече е заподозрян. Финансистът пристигна в полицейски участък в северния град Лил малко преди 10 часа вчера, където се очакваше да остане до 48 часа за разпити във връзка с ролята му в поредния секс скандал, помрачил вече съсипаната му кариера. Малко след пристигането му прокурорите обявиха, че Строс-Кан ще бъде разпитан по подозрения в „сводничество и злоупотреба с корпоративни средства“. Възможно е на бившия шеф на МВФ да бъдат повдигнати обвинения и времето за разпити да се удължи до 96 часа. След това, ако съдията разпореди, Строс-Кан може да остане в ареста.
Разследващите магистрати искат да разберат дали финансистът е бил наясно, че жените, които са го забавлявали на партита в ресторанти, хотели и клубове във Вашингтон, Париж и други европейски столици, са били проститутки – нещо, което адвокатите му отричат. Освен това те се опитват да установят дали Строс-Кан е знаел, че на момичетата се е плащало със средства, придобити с измама от френска строителна компания, в която Давид Роке е заемал изпълнителна длъжност. Бившият шеф на МВФ отрича да е замесен в сводничество или корупция.
Срещу Пасковски и Роке се води предварително разследване за злоупотреба с корпоративни средства и за връзки с мрежа от проститутки, свързани с хотел „Карлтън“ в Лил – добре известно място за срещи на местни бизнесмени и политици. На общо осем души са повдигнати обвинения във връзка с аферата „Карлтън“, включително на трима висши служители на хотела, на един адвокат и на местния заместник-шеф на полицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване