02/21/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

“Ислямската зима” не е неизбежна

Когато революционерите започнаха преди година да щурмуват площадите в Северна Африка и свалиха отдавнашните си диктатори, ислямистките лидери не се виждаха никъде. Мнозина от тях се опасяваха от провал или не съумяваха да се приспособят към бързите промени.

Едва накрая те се съгласиха да се присъединят към засилващата се опозиция. И когато впоследствие се явиха на избори, ислямистите имаха поразителен успех. Те спечелиха мнозинство в Египет и Тунис; вероятно ще последват този пример и в Либия, а ако режимът на Асад падне, те също ще се появят на върха в Сирия.

Въпреки големите си разногласия преуспяващите ислямистки партии имат общ корен в “Мюсюлманските братя” - създадено преди 84 години египетско движение, което съчетава консервативна политическа активност и религиозно милосърдие. Неговите организационни връзки - създадени през десетилетията нелегална опозиция - се простират до Палестина, Йордания и голяма част от сунитския арабски свят чрез местни филиали, различаващи се по облик и стратегия.

Нарастващото влияние на “Братството” безпокои либералите и малцинствата в региона, в това число християните и евреите. Те се опасяват, че привържениците на движението никога няма да напуснат властта, която са спечелили чрез избори, и че ще наложат строги ислямски закони върху светските дотогава общества.

Доскорошните надежди за плуралистичен Близък изток може да помръкнат, казват някои. Вероятно ислямистите ще се опитат да се справят с проблемите си у дома, като заявят, че имат божествена мисия, че Израел и Западът трябва да бъдат демонизирани и че всеки, който застане на пътя им, трябва да бъде смазан. Управлението с желязна ръка на Хамас в Газа е тъжен пример за това.

Все пак засега няма признаци, че се очертава това да се случи. “Братството” не очаква да започне да упражнява своята власт толкова скоро. В Египет до този месец те устояваха на натиска на въоръжените сили. Много от филиалите им са вътрешно разделени и неуверени какво да правят сега, когато са на власт.

В Египет, където е центърът на тежестта на движението, ислямистите са разделени между главната партия “Свобода и справедливост” и отцепили се фракции. По-нататъшното разцепление в правителството също е вероятно.
След десетилетия на преследвания мнозина ислямисти са извънредно предпазливи.

Те може да са привърженици на идеята за Арабска Палестина и на налагането на шериата, но гледат на тях като на далечни проекти. Непосредствената задача е да удовлетворят исканията на народа за растеж, работни места, по-добри услуги и инфраструктура.

Предстоящата работа, подобно на очакванията, е огромна. И за разлика от предишните, които бяха изритани, новите управници са изправени пред постоянните въпроси от събудилата се улица.

Западът може да помогне. Необходима е бдителност заради случилото се в Иран, където ислямистите взеха връх след революцията от 1978-79 г. Групировките, които подкрепят насилието, трябва да бъдат държани на една ръка разстояние.

Но слепият антагонизъм спрямо “Братството” ще бъде самоунищожителен. Арабската пролет едва е започнала. Да се управляват държави е трудна работа и реформирането им ще отнеме на Мюсюлманските братя много години.

Външният свят може много да помогне чрез кредити и експертна помощ. Няма гаранции за успех. Някои ислямисти наистина мечтаят за теокрация по източното Средиземноморие. Но отговорът е да се помогне и да се гарантира, че ислямистите с реформаторско мислене няма бъдат победени от екстремистите на следващите избори, нито самите те ще се радикализират.

Поемането на ангажимент ще направи това по-малко вероятно, защото то ще увеличи растежа и инвестициите, ще подсили конституционния контрол, който циментира плуралистичното общество, и ще помогне за изработването на непопулярни, но необходими икономически реформи.

Несъмнено Западът ще има повече контакти с либералните секуларисти, но той не може да пренебрегва популярността на ислямистите. Въпреки твърденията на някои израелски представители, “ислямистката зима” не е неизбежна. Но това пророчество може да се сбъдне от само ...

Публикувана на 02/21/12 22:15 http://e-vestnik.bg/13991/islyamskata-zima-ne-e-neizbezhna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване