02/22/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът върна повече заеми на чужди компании майки, отколкото взе

За първи път от 2000 г. насам през 2011 г. обемът на върнатите вътрешнофирмени задължения на наши фирми към компании майки в чужбина изпревари този на взетите заеми. За миналата година сумата на получените средства е 3,160 млрд. евро, а изплатените са за 3,270 млрд. евро, т.е. 110 млн. повече са разплатените заеми на българските компании. Тези данни представи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов в интервю за „Класа“.
През 2006 г. разликата е била 2 млрд. евро в полза на средствата от чужбина. Именно изплащането на вътрешнофирмените заеми бе основната причина през първото тримесечие на 2011 г. обемът на преки чужди инвестиции да е с отрицателен знак. Тогава статистиката на БНБ отчете -87,3 млн. евро чужди капитали. В следващите тримесечия обаче тенденцията за връщане на заемите на дружествата навън се е забавила и дори фирми, които частично са изплатили стотици милиони, са изтеглили нови по-малки заеми, посочи още Стефанов. „За мен лично това е добър знак, защото показва, че фирмите у нас са си стъпили на краката и са в ситуация да връщат пари, без да им се отразява на бизнеса. За статистиката обаче това е зле, защото изглежда като намалели инвестиции“, коментира още той.
Според предварителните данни на БНБ страната ни е привлякла 1,06 млрд. евро през цялата 2011 г. За сравнение през 2010 г. у нас са постъпили инвестиции на стойност 1,78 млрд. евро. Това означава, че има годишен спад от близо 59%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване