02/22/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

БСП поиска оставките на здравния и земеделския министър

Оставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на земеделието Мирослав Найденов поискаха вчера депутатите от парламентарната група на Коалиция за България. В декларация, прочетена от зам.-председателя на групата Ангел Найденов, социалистите посочват, че „вихрушката от оставки“ и отстраняването на четирима шефове - на НЗОК Нели Нешева, на дружеството „Напоителни системи“ Георги Харизанов, на Агенцията по вписванията Виолета Николова и на зам.-министъра по здравеопазване Гергана Павлова, „са само първата, и то малка крачка в необходимата посока“.
Според БСП „точно от такива хора се очаква да прокарат интересите на лица и икономически кръгове, стоящи зад изборните резултати на ГЕРБ“. Резонен е въпросът, колко и какви са скандалите, за които все още не знаем – и ние, народните представители, и българските граждани, се казва още в декларацията.
Междувременно вчера парламентът официално гласува оставката на д-р Нели Нешева със 116 гласа „за“, 3 „против“ и 8 въздържали се. Въпреки че ден по-рано стана ясно, че ПГ на ГЕРБ няма да пожали Нешева, въпросът с нейното отстраняване предизвика дълга дискусия в пленарна зала, която постепенно премина в чисто политически и идеологически спорове.
Според Мая Манолова от БСП министър Константинов трябвало да ходи с оставка в джоба, защото тя всеки момент вероятно ще му бъде поискана. Той е обвиняван в неадекватно поведение по отношение на скандалните цени на лекарствата на българския пазар. Въпреки че на министъра е подчинена специална комисия, която се занимава с цените, Константинов демонстрирал неразбиране и безотговорност по въпроса. Недоволство от здравния министър демонстрират и депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които коментираха вчера в кулоарите скандала с високите цени на лекарствата у нас.
По темата с лекарствата се изказа и главният прокурор Борис Велчев. Според него „не е работа на прокуратурата да се занимава с цените на лекарствата“ и „в една правова държава контролните органи са тези, които трябва да направят анализ на евентуалните нарушения, извършени в лекарствената политика, и ако преценят, че те съставляват престъпление, да изпратят преписката в прокуратурата“.
В същото време Стефан Константинов обеща в Министерския съвет, че „в следващите дни много ясно ще бъде обяснено на хората какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи“. За първи път той каза и конкретни числа за раздаваните бонуси в подчиненото му ведомство. Според Константинов за 2011 г. в МЗ са раздадени над 6,2 млн. лева, но само 10% били за администрацията. Центровете за спешна помощ са получили общо 1 083 759 лв., като 73% от тях са разпределени в София-град.
Регионалните здравни инспекции са взели 1 196 795 лв., националните центрове – 984 704 лв., а центровете за трансфузионна хематология – 853 400 лв.
От своя страна и министърът на земеделието Мирослав Найденов отговори на искането за оставка, използвайки похвата на контраатаката. „Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка...Тези хубавци откраднаха българската гора чрез заменки“, каза Найденов, видимо ядосан на критиките по негов адрес.



Корнелия Нинова съди Мирослав Найденов за клевета


Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова е подала в Софийския районен съд тъжба за клевета срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов. Това съобщи тя вчера пред журналисти в Народното събрание. Според Нинова земеделският министър я е обвинил несправедливо в създаване на схема за комисиони в горския сектор, от които тя се е облагодетелствала. Червената депутатка иска обезщетение от 5000 лв., което планира да дари на читалището в гр. Белица „за родолюбиви дейности“.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване