02/22/12 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Двама западни журналисти загинаха при обстрела на Хомс

САЩ не изключват “допълнителни мерки”, ако действията на международната общност се забавят


Двама западни журналисти са били убити в сирийския град Хомс, който е подложен на тежък обстрел от правителствените войски, предаде Си Ен Ен. Загиналите си 28-годишният френски фотограф Реми Ошлик и работещата за британски вестник Мари Колвин. Те са били нелегално в града поради забраната на сирийското правителство за отразяване на войната. 55-годишната Колвин е отразявала военни събития по цял свят и губи окото си в Шри Ланка, но бе заявила, че кризата в Сирия е най-лошият конфликт, който е виждала. Това според нея се дължи отчасти на количеството снаряди и куршуми, които се изстрелват към Хомс. Градът е подложен на артилерийски обстрел и атаки от снайперисти на високите сгради.
САЩ призоваха за повече международна помощ и намекнаха, че е възможно да въоръжат опозицията. Прессекретарят на Белия дом Джей Карни заяви, че конфликтът изисква реакция от международната общност за прехода “от Асад към по-демократично бъдеще за Сирия, преди ситуацията да стане прекалено хаотична”. В отговор на призивите на сенатори за въоръжаване на опозицията, Карни каза, че Белият дом не иска да “допринася за по-нататъшната милитаризация на Сирия”, но “не изключва допълнителни мерки” съвместно с международната общност.
Утре в Тунис започва международната конференция “Приятели на Сирия”, която има за цел да обсъди начини за решаване на 11-месечната криза. Съседен Ливан и Русия вече обявиха, че няма да присъстват на срещата. Русия и Китай блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предвиждаше оттеглянето на Башар Асад.
Около 9000 души са загинали от началото на репресиите преди близо година в Сирия. От тях 106 са били убити на 21 февруари. Най-малко 22-ма души са жертвите вчера, включително двамата журналисти, според опозиционните Местни координационни комитети на Сирия. Някои активисти се опасяват, че правителството може да убива журналисти целенасочено, за да попречи на достъпа до информация. Според активист, цитиран от “Ню Йорк таймс”, прелитащите наоколо самолети може да се опитват да засекат осъществяваните от медиите сателитни връзки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване