02/22/12 19:58
(http://www.klassa.bg/)

Достъпът до природен парк "Витоша" остава затруднен

Нормалният достъп до природен парк „Витоша“, и по-специално до местността Щастливеца, остава силно затруднен, а от това всекидневно страдат хиляди туристи, които искат да посетят красивата планина до столицата. За това предупреждават от няколко спортно-туристически дружества, както и граждани, които не са организирани в туристически движения.
Спортно-туристическото дружество „Мотен“ е уведомило Столична община за затруднения достъп до емблематичната за столичани хижа „Алеко“ преди повече от година – през януари 2011 г., но и досега няма отговор. Дружеството, което съвместно с БТС реновира хижа „Алеко“, всяка зима обучава над 2500 деца на ски и сноуборд.
През декември 2011 г. „Мотен“ отново напомня за проблема - с писмо до кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Любомир Христов, но отговор все още няма.
Проблемът е следният – в делнични дни автобусът по линия 66, която обслужва пътя Драгалевци-Щастливеца, не се движи. Автобусът се движи в празнични и почивни дни, но през 1 час, което е крайно недостатъчно. Другият възможен транспорт до района е с кабинковата въжена линия Симеоново – Щастливеца. Тя обаче е чувствителна към промени във времето дори при нормални обстоятелства, а този сезон, както е известно, лифтовете на Витоша изобщо не работят. Така последната възможност за гражданите е да използват личните си автомобили, но паркирането в ПП „Витоша“ не е урегулирано, което също създава проблем.
Затова „Класа“ се обърна към зам.-кмета по транспорта Любомир Христов със следните въпроси.
1. Предвиждате ли пускането на маршрутни таксита до ПП „Витоша“ и по-специално до хижа „Алеко“ - Щастливеца?
2. Предвижда ли се регулация на паркирането в природния парк с цел улесняване на гражданите, които го посещават с автомобилите си, и с цел опазване на парка?
3. Предвиждате ли нови автобусни линии или по-чест интервал на движение на автобусите по линия 66?
Въпреки настойчивите ни опити да получим отговори от Столична община в рамките на вчерашния ден и до редакционното приключване на броя, не получихме отговори на тези въпроси. Затова заявяваме, че ще продължим да следим проблема и ще настояваме да получим отговори на въпросите. В името на всички софиянци и гости на столицата, които обичат планината и искат нормален достъп до нея.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване