02/22/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Икономическото доверие в еврозоната с неочакван спад

Икономическото доверие в еврозоната отчете неочакван спад през февруари, попарвайки надеждите, че спадът във валутния съюз на 17 страни ще бъде сравнително краткотраен. Това сочи публикувано днес ключово изследване, цитирано от БТА. Компанията за финансова информация Markit съобщи, че този месец нейният комбиниран индекс Purchasing Managers Index-PMI за еврозоната е спаднал под определящия праг от 50 пункта до 49,7 пункта спрямо 50,4 пункта през януари. Равнище под 50 пункта означава свиване на бизнес активността. Анализаторите очакваха показателят да се повиши до 50,6 пункта през февруари.
Според данните на Евростат през декември спрямо ноември новите индустриални поръчки в еврозоната са нараснали с 1,9%, а в целия ЕС – с 1,3%. На годишна база през декември има увеличение с 8,3%, а във всички държави - членки на ЕС - със 7,6 на сто. България е трета с най-голямо покачване – за година новите индустриални поръчки у нас са нараснали с 15,5 на сто. Преди нас са Латвия с отчетен растеж от 40% и Дания с 23,8%. Най-голямо годишно понижение е регистрирано в Естония (-27,4%), Холандия (-12,7%) и Великобритания (-10,5%). Миналата седмица Евростат обяви, че икономиката на еврозоната се е свила с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие, тъй като дълговата криза в региона е подкопала икономическия растеж, припомня ДПА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване