02/22/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Иран и Европа в капана на петролното ембарго

РИА Новости

Ако Иран спре изцяло петролните доставки за ЕС, според експерти ще потрябват седмици, за да организират европейците снабдяване от други държави. В неделя Иран отказа петрол на Великобритания и Франция, но те едва ли ще пострадат силно. По ирония на съдбата обаче основен потребител на иранския нефт е Гърция - страна с огромни икономически проблеми, тя изглежда няма да преживее удара. Ще й се наложи да обяви дефолт, твърдят експертите.

На 19 февруари Иран прекрати доставките на петрол за британски и френски компании. Още на 15 февруари впрочем Техеран заплаши да отвърне на санкциите на ЕС, като спре да експедира петрол във Франция, Италия, Испания, Гърция, Португалия и Холандия. Иранското външно министерство предупреди и съответните посланици. Шефът на дирекцията за Западна Европа Хасан Таджик, приел европейските дипломати, изтъкна, че Иран “засега не прави това поради хуманитарни причини и заради студеното време в европейския регион”.

Със заплахата да откаже напълно доставките на петрол за ЕС Иран отговаря на ембаргото върху петролните доставки от страната, договорено от Евросъюза на 23 януари, което ще влезе в сила на 1 юли 2012 г. Споразумението предвижда всички членки на общността, купуващи нефт от Техеран, изцяло да преустановят дотогава вноса от страната.

Основният дял от европейския внос на ирански петрол - близо 68 на сто, се пада на Гърция, Италия и Испания, еврочленки със сериозни икономически проблеми. При това в Гърция потреблението на “черно злато” от Иран е 35 процента от общия обем.

През 2011 г. държавите от ЕС купуваха от Иран средно по 600 хиляди барела петрол на денонощие. Ако Иран в близките дни наистина откаже петрол на страните от ЕС, те ще трябва да търсят нов доставчик. И да го открият доста бързо - с оглед на необичайните за региона февруарски студове.

“Европейските страни имат горивни резерви, които за кратко може да компенсират липсващите обеми ирански петрол, но това няма да реши проблема - европейците ще се наложи да търсят нови източници на доставки”, заяви пред РИА Новости Виталий Крюков, анализатор от инвестиционно-финансовата къща “КапиталЪ”.

Още повече че резервите от гориво са тънка работа: разпределени са неравномерно в Европа и ще трябва да се прехвърлят - със сигурност ще има проблеми с логистиката, поясни Константин Симонов, директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия.

В момента активно се преговаря със Саудитска Арабия - Рияд вече заяви, че има свободни мощности, които може да задейства в най-кратък срок. “Краткият” срок в случая означава няколко седмици, уточни експертът от руската инвестиционна компания “Тройка диалог” Валерий Нестеров.

“Допълнителните мощности на Саудитска Арабия надхвърлят 2 милиона барела за денонощие - пресметна Виталий Крюков. - По принцип Саудитска Арабия може да покрие “отпадналия” петрол от Иран.”

“Европейците може впрочем да срещнат технически проблеми, защото всеки завод технологично е пригоден за специфичен вид петрол - отбеляза Нестеров. - Съответно не е сигурно, че европейците ще може безпроблемно да сменят иранския нефт с петрол от Саудитска Арабия.”

Европа просто няма алтернативи освен спешни доставки от Саудитска Арабия, смятат експертите. “Теоретично може да си припомним Либия, за която днес не се говори, но добивът на петрол в Либия вече стигна предвоенното равнище - посочи Виталий Крюков. - Сега страната добива 1,3 милиона барела за денонощие; преди войната добивите бяха по-високи само с 0,3 милиона барела.”

Към края на първото полугодие Либия вече ще може да добива и изнася толкова петрол, колкото и преди войната, прогнозира експертът. Въпросът обаче е там, че либийците може да имат дългосрочни договори и да планират доставки за потребители в други държави.

Не бива да се разчита и на петрол от останалата Африка, смята Виталий Крюков. “Те могат да доставят само малки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване