02/22/12 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Испания ще поиска от ЕС да й разреши по-голям дефицит

Испания ще завиши целта си за бюджетен дефицит за 2012 година до 5% от БВП, като плановете ще бъдат представени на ЕС в близките дни, съобщи испанският вестник „Ел Паис”. Позовавайки се на източници, близки до правителството в Мадрид, изданието посочва, че испанският премиер Мариано Рахой и финансовият министър Луис де Гуиндос ще отправят искането в следващите 10 дни. По-рано правителството съобщи, че дефицитът на Испания за 2011 година най-вероятно ще е 8% - много над поставената цел от 6% от БВП. Правителството на Рахой, което пое властта през миналия декември, предприе строги икономии в опит да възстанови доверието на пазарите в платежоспособност на Испания. Първоначално бе обявен пакет от мерки за орязване на разходите и вдигане на данъците на обща стойност 15 милиарда евро (19,5 милиарда долара), като се очаква и още, припомня ДПА.
Предстои Европейската комисия (ЕК) да представи икономическата си прогноза за региона, като очакванията за Испания по всяка вероятно ще бъдат по-песимистични. Говорител на испанското икономическо министерство заяви, че поетите от страната ангажименти за бюджетни икономии са „категорични“ и че до края на годината правителството възнамерява да положи дори още по-големи усилия. Според МВФ БВП на Испания ще се свие с 1,7% и 0,3% през 2012 и 2013 година.



Кипър вдига ДДС от 1 март, за да избегне помощ от Европа


Кипър реши да повиши данък добавена стойност (ДДС) от 15 на 17 на сто в опит да се справи с кризата и без да прибягва до средства от Европейския механизъм за финансова стабилност, съобщиха регионалните медии. Мярката влиза в сила от 1 март. Решението за повишаването на данъка бе взето през декември миналата година, когато парламентът на страната одобри пакет с нови мерки за икономии, включващ замразяване на заплатите за две години, увеличаване на данъка върху доходите от 17 на 20 на сто, въвеждане на прогресивен данък върху заплатите в частния сектор, които са над 2,5 хиляди евро месечно, орязване на детските и ученическите надбавки, пише БТА. Правителството се надява с новия пакет мерки да намали прогнозирания бюджетен дефицит до 2,4 на сто от БВП през 2012 г. от 6 на сто миналата година. ЕК предупреди Кипър, че може да бъде изправен пред финансови санкции, ако не намали дефицита си до под 3 на сто от БВП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване