02/22/12 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Консорциумът "Шах Дениз" ще решава за "Набуко" през 2013 г.

Консорциумът, управляващ газовото находище „Шах Дениз“, ще вземе решение дали да доставя газ за „Набуко“ в средата на 2013 г. Това каза вчера главният изпълнителен директор на ОМВ Герхард Роис, цитиран от Ройтерс. Той добави, че решението в случая трябва да се вземе от консорциума на находището, а не от компаниите от „Набуко“.
Според него не е лоша идеята газопроводът „Набуко“ да се комбинира с други проекти, както е трансанадолският проект (ТАНАП). Подобен ход би намалил значително цената на подкрепяния от ЕК газопровод.
От руската „Газпром“ пък заявиха, че са готови да започнат изграждането на газопровода „Южен поток“ в края на тази година. „Ситуацията в началото на тази година е достатъчно основание да се нареди на „Газпром” да се ориентира към максимален обем на доставка на газ при създаването на газопровода „Южен поток”, каза вчера руският президент Дмитрий Медведев.
Междувременно петролните компании ExxonMobil и OMV Petrom съобщиха, че са открили ново газово находище в Черно море, което е до осем пъти по-голямо от годишния добив на Румъния, предаде агенция „Медиафакс“, цитирана от БГНЕС. Първоначалните данни показват, че находището съдържа от 42 до 84 милиарда куб. м газ. Те обаче уточняват, че е много рано да се каже дали находището ще може да бъде експлоатирано по рентабилен начин. "Инвестициите в експлоатацията и развитието на находището може да достигнат няколко милиарда долара, докато добивът ще може да започне най-рано към края на това десетилетие", обясняват оттам.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване