02/22/12 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Абхазия оцеля след шести атентат

Шестият пореден опит за покушение срещу президента на Абхазия Александър Анкваб се провали вчера, въпреки че пред кортежа му бе взривена бомба, а след това по колите бе стреляно с картечница и гранатомет, предаде ИТАР-ТАСС. След завързалата се престрелка между нападателите и охраната самият президент е останал невредим, но един от охранителите му е загинал, а други двама са били тежко ранени. Една от петте коли е напълно изгоряла.
Според официален представител на абхазкия президент "престъплението се отличава съществено с организацията си", но засега не се разглежда версията за грузинска следа. Нападателите се издирват с помощта на хеликоптери и кучета. Руският президент Дмитрий Медведев се обади незабавно на Анкваб, за да изрази подкрепата си и да предложи помощ за разследването, която беше приета. Изпълняващият длъжността президент на Южна Осетия Вадим Бровцев осъди терористите за “жестокостта и пълното пренебрежение към човешкия живот”. В Сухуми допускат, че покушението може да е свързано и с предстоящите на 10 март парламентарни избори. Сегашният президент подкрепя тесните връзки с Русия. Той се ползва с репутацията на твърд политик и безкомпромисен борец с корупцията. Анкваб беше назначен за заместник на Сергей Багапш, който почина след тежка болест и операция. На 26 август 2011 г. той спечели президентските избори в републиката, призната от малък брой държави.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване