02/22/12 16:45
(http://www.klassa.bg/)

Страховете около Западна Европа понижиха еврото

Еврото като че ли загуби инициативата през последните часове, след като първоначалният оптимизъм след спасяването на Гърция бе заменен с реализъм по отношение на ситуацията на Стария континент. Пазарът на валути показва ясно, че вече не смята Гърция за най-голямата заплаха за сигурността на еврозоната, а измества фокуса върху големите западноевропейски икономики като Италия, Испания и Португалия заради опасността от разрастване на дълговата криза.
Веднага след новината, че Гърция е получила обещаните 130 млрд. евро заем, с които ще се разплати към кредиторите и ще избегне фалит, интересът към еврото се увеличи чувствително. За броени минути двойката EUR/USD се изстреля с над 100 пипса до психологическите нива при 1.33. Единната валута обаче не успя да задържи натрупаното солидно предимство и в следващите два поредни дни приключи на отрицателна територия спрямо долара.
Интересни статистически данни от базирания във Вашингтон регулатор на фючърсната търговия в САЩ показаха, че хедж фондовете и по-големите спекуланти увеличават залозите си в полза на долара. На 14 февруари нетното съотношение между къси и дълги позиции в EUR/USD е било в размер на 148 641 лота в полза на щатската валута. Седмица по-рано късите позиции изпреварваха дългите с едва 140 593 лота.
Междувременно доларът поскъпна и срещу останалите водещи валути, като спрямо йената се изкачи до половингодишен връх, пробивайки съпротивата на нивата около 80.00. От няколко седмици насам йената попада под изключителен натиск от страна на инвеститорите и най-вече на централната банка на Япония, а доларът агресивно търси все по-високи върхове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване