02/22/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Сумото затъна в дългове заради скандала с уредени срещи

Древният японски спорт сумо увеличи дълговете си до близо 50 милиона долара през 2011 година след скандалите за уговорени срещи. "Намираме се в много трудна ситуация. Трябва бързо да разрешим проблемите си и да върнем доверието на публиката в сумото", коментира президентът на Японската сумо асоциация Китануми.
Разкритията, че определени срещи от турнирите по сумо се уреждат, станаха причина телевизиите да наложат затъмнение върху състезанията и това лиши асоциацията от голяма част от приходите. В топдивизията на японското сумо се състезават и двама българи - Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аоияма.
Най-пресен е примерът отпреди година, когато девет състезатели бяха изхвърлени от спорта във връзка с разследването за уредени двубои и нелегални залози.
Сред отстранените са елитните състезатели Касугао, Токусегава и Моконами, както и по-нискоразредните сумисти Ямамотояма, Киокунанкай, Ширононами, Кириновака, Сакайдзава и Вакатенро. Част от отстранените заведоха дело срещу Японската федерация по сумо заради пропуски в разследването. От целия скандал естествено пострада имиджът на най-любимия за японците спорт, а от там и намаляха приходите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване