02/22/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Уолстрийт джърнъл: Европа не може да пренебрегва шистовия газ

в. Уолстрийт джърнъл

Протест в началото на септеври в София срещу проучванията за шистов газ. Снимка: Юлиян Христов

Изгледите за добив на шистов газ в Европа, както изглежда, намаляват. България е втората страна от ЕС след Франция, която забрани хидравличното разбиване за извличането му от недрата. Екодвижението в Европа засилва кампанията си срещу технологията фракинг, биейки тревога навсякъде, където компаниите проявят интерес към шистовия газ.

В Брюксел повечето представители на Европарламента и на комисията започват да смятат, че добивът на шистов газ ще има съдбата на генномодифицираните организми (ГМО) - нещо, което американците правят, а европейците не.

Но потенциалните икономически и геостратегически последици от шистовия газ са по-големи от тези на ГМО. Европа я чака значителна деиндустриализация и загуба на конкурентност, ако не позволи развитието на този енергиен отрасъл. Тя рискува също да се озове в много по-слаба геостратегическа позиция, що се отнася до енергийната сигурност.

Шистовият газ се превръща в значителна енергийна революция на два фронта. Първо, залежите от него на планетата са огромни. Наличието му преобръща изцяло възприетото през последните 20 години съотношение 80:10 - очакването, че 80 процента от въглеводородните горива са в страните от ОПЕК и Русия, а останалите 10 процента в страни от ОИСР и Китай.

Според последни изследвания на американската агенция за енергийна информация съществуват огромни количества добиваем шистов газ в цяла Европа, Китай, Аржентина и САЩ. Този мащаб и разпространение могат да доведат до увеличаване на потреблението на газ на планетата, като газа ще може да се използва вместо петрол където е възможно. Така голяма част от света ще увеличи значително енергийната си сигурност.

Второ, когато шистовият газ се добива в големи количества, може да бъде доставян на много ниски цени. Първоначалният приток на газ при хидравличен фракинг е много по-голям отколкото при конвенционалния кладенец, което позволява капиталовите вложения да бъдат изплатени по-бързо.

Много от световните залежи на шистов газ съдържат по-качествени хидрокарбонни течности. Газът може да стане почти безплатен източник на гориво, когато бъде открит близо до шистови петролни залежи. Междувременно бързото развитие на технологията в комбинация с по-строго производствено планиране сваля разходите.

В САЩ вече извлякоха огромна изгода от мащабите и ниските разходи на шистовия газ. Газовите фючърси в САЩ сега са под 3 долара за 1 милион британски термални единици (British thermal units - BTU - една британска термална единица се равнява на количеството енергия, необходимо за затопляне на половин литър вода - бел. прев.), докато в Европа те варират между 10 и 14 долара за 1 милион BTU.

На фона на растящия добив в САЩ енергийното министерство прогнозира ниски цени на газа през следващото десетилетие. Евтината енергия връща конкурентността обратно в производството, подпомагайки американския индустриален феникс отново да се надигне.

ЕС трябва да държи сметка особено за потенциала на своята химическа индустрия, която е световен лидер и която използва хидрокарбони като суровина и гориво. САЩ сега са с конкурентно преимущество и пред Китай, и пред Европа с ниските като никога досега цени на газа. Може да се спори дали европейската химическа индустрия ще оцелее въобще при сегашните цени.

По-лошото е, че много европейски химически компании използват още по-скъпия петрол от газа като суровина. Загубата на конкурентност на Европа по отношение на САЩ във всички експортни производствени сектори ще се засили, когато други страни започнат да увеличават добива на шистов газ в съпоставими величини. Използвайки по-нова технология, някои страни може да направят цените на газа дори по-ниски от тези в Америка.

Междувременно САЩ вървят в посока на енергийна независимост най-малкото в полукълбото. Шистовият газ, петролните сондажи в морето и достъпът до канадските петролни пясъци и добивания отвъд сушата бразилски петрол може скоро да освободят САЩ от внасяни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване