02/22/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Цунами в Европа, ако Оланд победи във Франция

в. Дейли телеграф

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Цирк “Сарко” отново потегля. Под радостните възгласи на своите поддръжници и славословията на рок музика най-непопулярният френски лидер на съвремието каза на своя пръв предизборен митинг,че е единственият кандидат за президент, който може да предотврати разрухата.

Но дните на Никола Саркози като шеф на арената може би са преброени. Нито един предишен президент досега не е бил толкова назад в социологическите проучвания и все още да се е надявал да победи. С тези 67 на сто от избирателите, които са против него, промяната би могла да бъде сравнена с протестите на гладните от 1789 г. и ще излезе, че крал Людовик XVI все пак не е бил чак толкова лош.

Въпреки че такъв пълен обрат е вероятен, би било прибързано да подценяваме Саркози. На нещо такова ще се надява и Дейвид Камерън. Срещата между двамата ръководители през миналата седмица бе аранжиран триумф на Саркози.

Той не само че осигури договор, според който ядрените инсталации във Великобритания (някога водеща сила в тази технология) ще носят ползи за френската енергийна компания “Арева”, която ще работи по техни проекти, и за гигантската енергийна компания Е Де Еф (EDF, Френската електрическа компания). Освен това неговата идилия с Камерън, когото наскоро обвини, че е пропуснал “добра възможност да млъкне”, целеше да го представи като суперпомирител.

Камерън трябва да бъде уверен, че сдобряването на френския президент с избирателите върви гладко. Президентската надпревара във Франция, чийто изход ще бъде определен в началото на май, може да предпостави резултатите от британските общи избори. Спектакълът на Саркози, който се бори за политическия си живот, трябва да алармира британския премиер да осъзнае подобията между двамата.

Както казва една високопоставена личност от лейбъристите, двамата “вземат импулсивни и рискови решения и разчитат на големите жестове”. Като политици шоумени те са майстори на политическата игра и са безразлични към икономиката. Докато френските избиратели се оплакват, че “лъскавият президент” е патрон на богатите, тяхната истинска болка е, че обещанието на Саркози да съхрани покупателната способност бе безпочвено. Тяхната покупателна способност се топи и те няма да му простят това предателство.

Същото може да стане и с Камерън. Неговият приближен Сарко започва представлението. Докато президентът вземаше решения с нежелан резултат като опита му да отблъсне французите от имигрантите, Камерън допусна безумната грешка да се вкопчи в сбъркания закон за здравеопазването заради малко по-очевидна причина - да спаси репутацията си и да лиши лидера на лейбъристите Ед Милибанд от триумф.

Що се отнася до икономиката обаче, Камерън има повече какво да губи. Във Франция безработицата е почти 10 процента, държавният дълг е огромен, съкращенията са болезнени, данъците растат, а кредитният й рейтинг ААА бе отменен. Въпреки че Великобритания все още не е под такава обсада, тя страда от такава липса на растеж, която може да реши съдбата на Саркози.

Докато премиерът Камерън гледа с трепет упадъка отвъд Ламанша, същото прави и Ед Милибанд. Ако кандидатът на социалистите Франсоа Оланд консолидира голямата си преднина в анкетите и спечели, вълните от тази победа ще се разпространят извън границите на Франция. Както твърди външният министър в сянка Дъглас Алекзандър, победата на Оланд “ще бъде възприета в Европа като знак, че левоцентристите може да вземат връх след икономическата криза”.

Тъй като екипът на Милибанд няма да получи нищо даром, той заиграва върху чувството за братство. Оланд ще бъде в Лондон в сряда за среща с Камерън и Милибанд. Старши съветници на лейбъристкия лидер вече обсъдиха с екипа от пратеници на Оланд, оглавяван от бившия министър на правосъдието Елизабет Гигу, дневния ред на срещата. Въпреки че Оланд говори “елементарно” английски, а френският на Милибанд е малко по-добър, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване