02/23/12 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Германия вдига бариерата пред кандидатурата на Сърбия в ЕС?

Канцлерът Ангела Меркел се очаква да даде зелена светлина на кандидатурата на Сърбия в ЕС и страната да получи желания статут от Съвета на лидерите на 1 март. Това съобщи „Юропиън войс“. През декември Берлин блокира решението за Сърбия, настоявайки да бъдат постигнати конкретни резултати в преговорите й с Прищина за търговията и контрола по границите, както и за взаимното признаване на документи. Външният министър Гидо Вестервеле отиде вчера в Белград в последен опит да накара сръбските власти да склонят на компромис.
Сръбският президент Борис Тадич не е оптимист, че страната му ще стане кандидат следващия месец, предава в същото време „Блумбърг“.
В навечерието на новия кръг преговори тази седмица двете столици бяха посетени от заместник държавния секретар на САЩ Робърт Бърнс, който ги призова да се споразумеят, за да бъде открит пътят на Сърбия към ЕС.
Косовският премиер Хашим Тачи от своя страна предупреди, че при големи отстъпки от страна на Прищина има опасност националистите от албански произход да предизвикат безредици.
Република Косово още не е призната от 5 страни в ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. Това прави невъзможно съюзът да развива официални отношения с Прищина. На 27 и 28 февруари решението за кандидатурата на Сърбия трябва да бъде взето първо от външните министри на 27-те.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване