02/23/12 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Горивата у нас поскъпвали двойно по-малко от петрола

Горивата в България поскъпват с по-малък темп, отколкото на международните пазари, сочат данните на „ЛУКойл България“. Според информацията, изнесена от компанията, в периода 2011 – 2012 г. цената на петрола сорт „Брент“ се е повишила с около 28% навън. Тъй като това е основната суровина за производство на горива, дизелът е станал с 29% по-скъп на международните пазари, докато при безоловния бензин повишението е било с приблизително 26%. В контраст с това, цените на дребно на дизела на българския пазар са се изменили с едва 16% нагоре за същия период. При бензина скокът е бил дори по-малък - около 13%.
Причината за по-слабия ръст в цените у нас се дължи предимно на по-слабата покупателна способност на българите, както и на специфичния пазар тук. Така изменението е по-плавно и основната тежест пада върху печалбата, която намалява. Разходите за дистрибуция също се свиват. От „ЛУКойл България“ посочват още, че печалбите при продажба на дизелово гориво са около 2%, докато при бензина тип А-95 се реализират загуби от около 1%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване