02/23/12 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Експерти зоват за зелена революция и премахване на вредните субсидии

Групата на високо равнище по глобална устойчивост връчи в Адис Абеба на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун доклад с 56 препоръки за пътя на придвижване към екологична чистота, справедливо и устойчиво бъдеще за планетата, цитиран от Коалиция за устойчиво развитие. Препоръките засягат изкореняване на бедността, премахване на неравенството, обезпечаване на общия икономически ръст, балансирано производство и потребление и са насочени към борба с изменението на климата и защита на планетата.

Устойчивото развитие е динамичен процес на адаптация, обучение и действия. Необходимо е държавите да признаят взаимната зависимост на икономика, общество и околна среда и в действията си да се ръководят в решенията си от тази взаимна зависимост. Светът още не е тръгнал по този път, се казва в доклада.
Трябва да се стабилизира управлението на природните ресурси и зелената революция да стане факт през XXI век. Крайно наложителни са мерките за адаптация към последствията от глобалното затопляне и за смекчаване последствията от природните катастрофи. В доклада се подчертава, че достигането на устойчиво развитие изисква трансформации в световната икономиката. В него се отбелязва още, че сегашната глобална криза предоставя възможности за съществени реформи не само във финансовата система, но и в реалния икономически сектор. Членовете на групата на високо равнище препоръчват на политиците да отчетат социалните и икономическите последствия на подобни усилия.
Генералният секретар на ООН трябва да затвърди стратегията за устойчиво развитие в системата на ООН и да създаде работна група за създаване на индикатори за устойчиво развитие, препоръчват авторите на доклада. Очаква се новият доклад на ООН, който е своеобразна пътна карта за създаването на жизнеспособно и справедливо бъдеще за всички, да даде важен принос към работата на предстоящата конференция на ООН в Рио де Жанейро.

Прозрачност и облекчен преход за засегнатите

Правителствата трябва да се движат към прозрачност на всички субсидии, да се идентифицират и премахнат онези субсидии, които причиняват най-голямата вреда на природните, екологичните и социалните ресурси. Един от важните показатели е постепенното премахване на субсидиите за изкопаемите горива и намаляване на други погрешни субсидии към 2020 г., като се подчертава, че намаляването на субсидиите трябва да се направи по начин, който защитава бедните и облекчава прехода за засегнатите групи, когато продуктите или съответните услуги са от първа необходимост, твърдят експертите.
В препоръките се посочва, че правителствата, международните финансови институции и големите компании трябва да работят заедно, за да създадат стимули за увеличаване на инвестициите в технологии за устойчиво развитие, иновации и инфраструктура, включително чрез приемане на политики и цели, които намаляват несигурността на инвеститорите. Очаква се насърчаване на публично-частни мрежи за подпомагане на научноизследователската и развойната дейност, както и да се развиват схеми за гаранция на риска и предоставянето на рисков капитал.
Сред акцентите е и разработването на стандарти за производство и извличане на ресурс за подкрепа на прехода към устойчива световна икономика. Според експертите трябва да продължи насърчаването на широкото приемане и издигане от бизнеса на принципите на доброволна устойчивост, произтичащи от международни споразумения и конвенции. Държавите трябва да насърчават допълнително публичното и частното финансиране за устойчиво развитие, както и да стимулират по-нататъшно проучване на нови области на иновативни източници на финансиране по целия свят. Препоръките съдържат и показатели за насърчаване и стимулиране на включването на критерии за дългосрочно устойчиво развитие в инвестициите и в сделките, извършвани от фирми.

Да се изградят стратегически партньорства за инвестиции

Правителствата и бизнесът трябва да изградят стратегически партньорства между себе си и местните общности за прилагане на инвестиции за устойчиво развитие.
Бизнесите трябва да имат за цел да синхронизират своите практики с общоприетите принципи, отнасящи се до човешките права, труда, устойчивостта на околната среда и борбата срещу корупцията, като тези, изложени в глобалния договор, са казва в предписанията. Държавите трябва да използват публичните инвестиции, за да създадат подходящите рамки, които катализират значително допълнително финансиране от частния сектор, например чрез предоставяне на ползване на инфраструктура, споделяне на риска, финансиране на жизненоважни проекти, към които няма частен инвестиционен интерес, предварително поемане на ангажименти за закупуване, се казва още в препоръките от Групата на високо равнище по глобална устойчивост.
Експертите считат, че правителствата трябва да се стремят да стимулират инвестициите в устойчиво развитие чрез оформяне на инвеститорските изчисления за бъдещето, по-специално като залагат по-голямо използване на механизми за споделяне на риска и повишаване на сигурността на благоприятстваща среда. Мерките могат да включват цели за възобновяема енергия или опазване на околната среда, намаляване на отпадъците, опазване на водите, достъп до пазарите на въглеродни емисии чрез Механизма за чисто развитие на Протокола от Киото или трайни перспективи за публично финансиране.
За измерване на напредъка в устойчивото развитие към 2014 г. се посочва, че трябва да бъде разработен индекс за устойчиво развитие или набор от индикатори. За тази цел генералният секретар на ООН трябва да назначи техническа работна група, която да включва и заинтересованите страни.



Предистория

Групата на високо равнище по глобална устойчивост е създадена през август 2010 г. „за обсъждане и изработка на ново виждане за устойчив ръст и благополучие, както и на механизми за внедряването му в живота”, като отчита съвременните изисквания по изменението на климата, загубата на биоразнообразие и липсата на продоволствена сигурност. Съпредседатели на групата са президентът на Финландия Таря Халонен и президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, а членове – 22-ма влиятелни международни дейци.



Съвети за устойчива икономика

Правителствата трябва да установят ценови показатели, които оценяват устойчивостта, за да се насочват решенията по отношение на потребителските и инвестиционните решения на домакинствата, бизнеса и публичния сектор. На първо място, правителствата биха могли да установят природните ресурси и външните фактори за ценообразуване, включително въглеродното ценообразуване, чрез такива механизми, като данъчно облагане, регулация или системи за търговия на емисии към 2020 г. Внимание би трябвало да се отдели и на осигуряването на развитието на политиката чрез ползи от включването на жените, младежите и бедните, от пълноценното им участие и принос в икономиката. Очакванията се фокусират и върху реформиране на националните фискални и кредитни системи и дългосрочни стимули за практиките на устойчивост и въздействие върху демотивиращи фактори за неустойчиво поведение. Сред акцентите е и разработването и разширяването на национални и международни схеми за плащания за екосистемни услуги в области като използване на водите, селското стопанство, рибарството и горското стопанство.
Внимание трябва да се обърне и на ценовите сигнали, които водят до изкривяване на потребителските и инвестиционните решения на домакинствата, бизнеса и публичния сектор и така подкопават ценностите на устойчивостта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване