02/23/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

Изпиваш питието и изяждаш бутилката. Възможно е!

Бутилка, която може да бъде изядена, след като изпиеш съдържанието й – подобна иновация вече не е в сферата на научната фантастика. Учени от Университета в Харвард откриха материал, от който могат да се изработват ядливи шишета. И нещо повече – те ще имат вкус, подобен на питието, съдържащо се в тях.
Въпросният продукт представлява мембрана от специална биопластмаса, смесена с хранителни частици. Тя може да се яде в оригиналния си вид или да се бели преди това. До момента специалистите са разработили мембрани с вкус на портокал, домат и грозде, в които могат да се съхраняват съответно портокалов сок, гаспачо (студена испанска доматена супа) и вино.
Все още не са направени бутилки по иновативната технология, но екипът се надява това да се случи скоро. Учените планират дори да създадат машина, чрез която клиентите на ресторантите и супермаркетите да могат да си правят каквито бутилки пожелаят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване