02/23/12 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Израел е готов да атакува сам Иран

Всички погледи са вперени в Израел и Иран, които от няколко седмици водят война в сянка. Демонстрация на военноморска мощ срещу заплахи за военна интервенция - напрежението достига своя връх. Пръстът е сякаш поставен върху спусъка.

Израел, както изглежда, е готов да действа сам. Началникът генералния щаб ген. Бени Ганц заяви още на 18 февруари, че “Израел е централен гарант на своята собствена сигурност. Това е нашата роля като армия. Израел трябва да се защитава сам”. Заплахата за солова атака на Израел срещу Иран, която би потопила региона в конвенционална война, притеснява Вашингтон. Ето защо американските представители умножават совалките и разговорите със своите израелски колеги.

Има ли Израел действително военната и тактическата способност да атакува сам Иран? Въпросът поражда интензивен дебат във Вашингтон. Според представители на американската отбрана и военни анализатори, близки до Пентагона и цитирани от в. “Ню Йорк таймс”, израелска атака, целяща да забави прилагането на иранската ядрена програма би била огромна и изключително сложна операция.

Тази операция ще има съвсем други мащаби в сравнение с ударите с хирургически прецизна точност, извършени от Израел срещу ядрения реактор в Сирия през 2007 г. и този в Озирак в Ирак през 1981 г.

Според предпочитания сценарий Израел би поразил четирите най-важни ядрени обекта в Иран - Натанз, Фордо, Арак и Исфахан. Журналистката Елизабет Бъмилър от в. “Ню Йорк таймс” смята, че подобна операция се нуждае от пилоти, които да прекосят над 1500 километра вражеско въздушно пространство, чиито самолети да бъдат презареждани във въздуха, които да се противопоставят на иранската зенитна заплаха и да атакуват едновременно няколко подземни обекта. Това ще ги принуди да използват най-малко 100 самолета.

Но според Майкъл Хейдън, директора на ЦРУ от 2006 - 2009 г., тези въздушни удари, които могат да забавят решително иранската ядрена програма, са отвъд способностите на Израел отчасти заради разстоянието, което трябва да измине израелската самолетна флотилия и заради мащабите на мисията.

Въпреки това висш представител на американската отбрана признава, че американците нямат точна представа за израелския арсенал, а какво остава за преценките за военната способност на тази страна.

“Има много неизвестни. Има много потенциални рискове, но израелците трябва да знаят, че тези рискове не са чак толкова сериозни”, смята Антъни Кордсман, военен експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. От израелска страна тактическите предели, които би наложила една подобна операция срещу Иран, са известни от доста време.

“Дори плановиците и командирите на израелската армия не вярват, че Израел може напълно да унищожи иранския ядрен капацитет”, отбелязва журналистът Аншел Пфефер в израелския в. “Аарец”.

Офицерите от израелските военновъздушни сили повтарят непрекъснато, че ще бъдат принудени да се върнат в Иран втори път и че не си правят никаква илюзия, че ще могат да забавят иранските ядрени планове освен само с една или две години най-много. Така че израелска операция срещу Иран би била трудна, но не и невъзможна.

Първият проблем е как да се стигне до иранското въздушно пространство. Три пътища са възможни - прелитане над Турция от север, пътят от юг, преминаващ през Саудитска Арабия, и най-късият път, който преминава през Йордания и Ирак. Последната опция е най-вероятна, смятат експертите, защото Ирак няма противовъздушна отбрана, а американците откакто се изтеглиха оттам през декември, нямат задължението да защитават иракското въздушно пространство. Този елемент променя значително ситуацията и прави варианта за прелитане над Ирак и Йордания по посока Иран по-реалистичен.

Ако Йордания приеме Израел да прелети през нейното въздушно пространство, проблемът тогава ще бъде разстоянието, твърдят американски експерти. Израел разполага с бойни самолети американско производство F-15L и F-16L, които могат да пренасят бомби до целта, но техният обсег на действие, който зависи от височината, от скоростта и от ...

Публикувана на 02/23/12 22:23 http://e-vestnik.bg/14014/izrael-e-gotov-da-atakuva-sam-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване