02/23/12 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Комисията "Янев" проучва сходни практики в ЕС

Час и двайсет минути продължи първото заседание на парламентарната комисия, оглавена от лидера на РЗС Яне Янев, която ще разследва дейността на президентската институция в периода 2002 – 2012 г. То бе закрито за журналисти и се проведе едновременно с пресконференцията на обектите на проверката - Георги Първанов и Ангел Марин.
На въпрос на „Класа“, защо събирането на комисията е било паралелно с изявата на разследваните Първанов и Марин, лидерът на РЗС обясни, че неговото мероприятие било планирано преди това и че той не бил длъжен да се съобразява с „новия партиен функционер Георги Седефчов Първанов“.
Както е известно, предмет на Яневата комисия ще бъде законосъобразността по отношение на помилванията, опрощаването на дългове и даването на българско гражданство от страна на президентската институция в периода 22 януари 2002 г. – 22 януари 2012 г.
За целта първоначално депутатите ще изпратят питане до редица български институции, имащи връзка с тези дела – МВР, МВнР, Министерство на правосъдието, НАП, НОИ, ДАНС и т.н.
В рамките на месец от парламентарната дирекция „Законодателна дейност и европейско право“ пък ще трябва да издирят куп данни от всички 27 държави в ЕС. Администрацията на НС има задача да проучи какви са практиките в Европа по отношение на разследваните дейности, свързани с българския президент.
Комисията „Янев“ ще може да разглежда и анонимни сигнали, като решение за това ще се взима с нарочно гласуване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване