02/23/12 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Мъжката хромозома не е обречена

Теорията, че мъжката Y хромозома може да изчезне след 5 млн. години, беше опровергана от ново изследване, според което загубата на гени е спряла, съобщи „Дейли мейл“.
Проучване сред маймуни от вида макак резус показва, че въпреки че мъжката ДНК в миналото се е изгубвала, темпът на тази загуба се е забавил значително. Учените се надяват, че откритията им ще сложат край на спекулациите, че Y хромозомата е обречена, тъй като нейните 1400 гени са се стопили значително през последните 300 милиона години. Поддръжниците на тази хипотеза вярват, че Y хромозомата ще продължи да губи гени, докато не изчезне напълно. Те се аргументират със сравненията между човешките Х и Y хромозоми. Смята се, че в ранната история на бозайниците мъжката и женската хромозома са били идентични, докато сега Y хромозомата има около 78 гена, а X хромозомата – цели 800.
В новото изследване Дженифър Хюс и колегите й от института „Уайтхед“ в Кембридж, Масачузетс, са секвенирали Y хромозомата на резус макака, който е отделен от човека с 25 милиона години еволюция. Изводът е, че генетичният упадък в скорошната история е минимален, като човешката мъжка хромозома не е губила гени през последните 6 млн. години, а за 25 млн. години от Y хромозомата е изчезнал само един ген.
„Y хромозомата няма да ходи никъде, загубата на гени е спряла. Очевидно гените в мъжката хромозома имат жизненоважна функция, за която все още не знаем много, но тези гени са се запазили доста успешно при естествения подбор“, обясни Хюс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване