02/23/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Новите злоключения на Доминик (Секс) Кан

Доминик Строс-Кан в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан беше задържан в Лил, Северна Франция, за “съучастничество в сводничество” и “укриване на злоупотреби” в рамките на разследване на предполагаема мрежа за проституция във Франция и Белгия със замесени полицаи и други служители.

В хода на разследването беше установено, че участниците в мрежата са организирали и вечеринки в Париж и САЩ, на които е присъствал Строс-Кан и за които са били докарвани проститутки. Редица пътувания на последните са били организирани и финансирани от двама френски бизнесмени.

Това е поредното унижение за онзи, който имаше големи шансове да бъде избран за президент и който от миналия май изпадна в немилост, отбелязва британският в. “Гардиън”. За по-малко от година Строс-Кан беше замесен в три сексскандала, допълва вестникът.

Бившият директор на МВФ призна, че по време на партита, за които се води разследване, той е имал сексуални отношения с различни жени, но винаги е настоявал, че не е знаел, че те са били проститутки. Строс-Кан настоява и че никога не е плащал на проститутки.

В САЩ срещу бившия директор на МВФ има подаден граждански иск от камериерката Нафисату Диало, която твърди, че той я е изнасилил в хотел в Ню Йорк. Със сигурност адвокатите й сега ще следят внимателно случващото се със Строс-Кан във Франция, отбелязва в. “Гардиън”. Изданието се пита дали новият скандал около социалиста няма да навреди на репутацията на френските социалисти два месеца преди президентските избори, за които социологическите допитвания сочат за фаворит социалистическия кандидат Франсоа Оланд.

Още през уикенда във Франция се правеха предположения за ареста на Строс-Кан по новата секс афера, пише в. “Фигаро”. Така че за никого не беше изненада и удължаване на мярката му за задържане под арест. За Строс-Кан беше наскоро ремонтирана килия с тоалетни от турски тип, съобщава още вестникът. Изданието също смята, че новият скандал може да подхрани досието, което адвокатите на Диало подготвят по гражданското дело срещу него в САЩ.

Британският в. “Дейли телеграф” подчертава, че новият скандал около Строс-Кан отново повдига въпросите за законите за неприкосновеност на личния живот във Франция и за начина, по който те защитават богатите и влиятелните от медийното внимание. За сексуалните навици на Строс-Кан винаги се е шушукало, но те никога не бяха подложени на внимателно наблюдение въпреки високопоставените постове, които той заемаше, припомня вестникът.

Френският. в. “Монд” пише, че още през есента на миналата година е било замесено името на Строс-Кан в аферата, известна като “Карлтън” по името на хотел Карлтън в Лил, където са се организирали някои от скандалните партита.

Френският в. “Либерасион” е получил достъп до протоколите от разпитите на някои от основните действащи лица в аферата. Сред тях са двамата бизнесмени, за които се предполага, че са организатори на скандалните партита. От протоколите от разпитите на Давид Роке, директор на филиал на строителната компания Ефаж, става ясно, че целта на всичко това не е била корумпирането на Строс-Кан. Роке дори подкрепя версията на бившия директор на МВФ, че той може и да не е знаел, че му се доставят проститутки.

От протоколите от разпитите на Фабрис Пашковски, шеф на медицинска компания в Лен, социалист и организатор на скандалните партита, както и близък приятел на Строс-Кан, става ясно, че бившият директор на МВФ е бил доволен, когато му се организирали партита. Той посочва при един от разпитите, че не е било проява на добър вкус да се разкрива на тези партита, че някои от момичетата са получавал пари за услугите си. Но често пъти е имало и обърквания и жени, взимани за компаньонки на тези партита, се оказвали после с достойна за уважение професия, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване