02/23/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Путин се представя за “защитник на Отечеството” в последна битка за електората

Участници в митинга в подкрепа на Путин. Снимка: ридус

Кандидатите за президентския пост в Русия тръгват на последна битка за електората, пише руският в. “Известия”. Фаворитът в президентските избори на 4 март Владимир Путин демонстрира борбен дух. “Битката за Русия продължава, победата ще бъде наша”, заяви кандидат-президентът пред 130 хиляди свои привърженици на митинг в Москва, съобщи Франс прес.

В краткото си изказване Путин широко използва изрази от военната лексика, отбелязва агенцията. Увери например, че симпатизантите му днес са “защитници на Отечеството”, чиято “велика история е писана с пот и кръв”.

Путин обърна внимание, че днес Русия чества Деня на защитника на Отечеството, посочва ИТАР-ТАСС. “Дойдохме, за да кажем, че обичаме Русия”, каза той и помоли множеството високо и с една дума да отговори на въпроса “дали обичаме Русия”. От трибуните се чуха викове “Да!”, разказва агенцията.

“И хората като нас са десетки хиляди, десетки милиони. Искаме да сме повече, да имаме повече деца и те да получат образование. И сме готови да работим за благото на родината”, подчерта Путин, като благодари на всички за подкрепата.

Руският премиер изтъкна, че и той, и присъстващите не ще допуснат някой да се меси във вътрешнополитическите работи на страната и да диктува на руснаците своята воля. “Защото имаме собствена воля”, заяви той.

Кандидат-президентът със съжаление констатира, че засега в Русия има много проблеми - несправедливост, неравенство, рушветчийство, бедност. “Мечтая всеки в страната ни да живее според правилата и съвестта си, всички да са щастливи, всеки да има надежда - каза той. - Най-важното обаче е всички да сме заедно.”

“Длъжни сме да сторим много неща, опирайки се на таланта и историята. Тази година отбелязваме 200-годишнината от Бородинската битка. Да си спомним словата на чудо-богатирите, който са се клели във вярност към Отечеството: “Умрете под Москва, както са умирали нашите братя!”, заяви Путин, след което добави: “Битката за Русия продължава, победата ще бъде наша”.

По данни на московската полиция около 130 000 са били участниците в митинга на московския стадион “Лужники”. Организаторите ще бъдат глобени, понеже разрешението било издадено за 100 хиляди участници.

Десет дни преди вота демонстрацията се възприема като отговор на проявите на опозицията, редовно организирани в Москва след спорния вот за парламент през декември, който приключил с победа на управляващата партия “Единна Русия” и съмнения за измами. Властите твърдят, че избирането на Путин за президент е единствената гаранция за стабилност и развитие на Русия и редовно обвиняват организаторите на протестите, че са платени от Запада.

Путин на митинга в негова подкрепа. Снимка: ридус

Участниците в митинга бяха изпълнили трибуните на стадиона и футболното поле, носейки национални знамена, портрети на министър-председателя и плакати в негова подкрепа. “Нашият глас е за Путин”, “Путин е нашият президент”, “Да защитим страната”, “Ние сме с Вас, Владимир Владимирович!” бяха част от лозунгите.

От някои личи, посочва ИТАР-ТАСС, че са пристигнали и делегати от региони, дори отдалечени от Москва, като Сибир и Карачаево-Черкеската република. Виждат се и знамената на обществени организации като пенсионерския съюз, сдружението на машностроителите, различни синдикати, предприятия, спортни клубове.

Преди митинга се проведе шествие по московските улици, по време на което по информация на “Интерфакс” били задържани 70 “провокатори”. Те били главно граждани на Узбекистан и според замисъла на организаторите на провокацията трябвало да покажат, че “в митинга участват специално събрани за него мигранти”. Полицията твърди, че узбеките събирали свои съотечественици, като им обещавали по 600 рубли.

После, преди официалното откриване на митинга, събралите се на стадиона бяха развличани от популярни руски естрадни изпълнители. На огромни  екрани, монтирани на открито, за да показват ораторите, се прожектираха клипове в подкрепа на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване