02/23/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Първанов: Атаките може да стигнат всеки президент

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) и вицепрезидентът Ангел Марин дадоха вчера в НДК двучасова пресконференция, посветена на временната парламентарна комисия за проучване дейността на президентската институция по упражняване на правото на помилване, по опрощаване и по даване на българско гражданство по време на двата им мандата.
Създаването на такава комисия далеч не е само персонална атака срещу мен и вицепрезидента Ангел Марин, категоричен бе Първанов. По думите му „с този ход Бойко Борисов и неговият "верен оръженосец" Яне Янев създават тежък
прецедeнт, защото в бъдеще вероятно ще има и други парламентарни
мнозинства, които ще се изкушават да предприемат подобни действия, срещу който и да е президент“.
„Атаката е срещу нас двамата, но нали нямате съмнение, че по логиката на ГЕРБ подобен натиск може да се осъществява и срещу действащия сега президент“, посочи Първанов.
Предшественикът на Станишев на лидерския пост в БСП предположи още, че „всичко е така разчетено, че комисията да подготви доклада си в навечерието на един партиен конгрес“. Както е известно, създадената на 16 февруари комисия трябва да излезе със заключенията си в тримесечен срок, а 42-рият конгрес на БСП е насрочен за 19 и 20 май.
Георги Първанов посочи, че между президентската институция и ГЕРБ е възникнала тежка непримиримост буквално от първите дни след изборите през 2009 г., а сегашната атака срещу него и Марин на практика е продължаване на импийчмънта с други средства. Президентът (2002-2012 г.) смята, че зад всичко това стои Бойко Борисов, който – по думите на Първанов - „не може да управлява силно и ефективно, това вече е ясно, но за него е важно непрекъснато да доказва, че е по-силен от своите противници".
Тежко на тази държава, в която институциите стават заложник на личната мъст, каза Първанов. Той предрече какво предстои: „Понеже с нас на Борисов май му е доста трудно, прогнозата ми е, че тази изтощителна война, която започна със зората на това правителство, ще продължи доста дълго”.
Според Първанов в чисто политически план целта е да се поддържа еднополюсният модел в българската политика и да не се допусне налагането на алтернатива. Георги Първанов отказа да отговаря на въпроси, свързани с БСП.
Дали имам формално някаква длъжност или не, няма да ми попречи да водя своята твърда, остра полемика с ГЕРБ, каза предишният стопанин на „Дондуков“ 2.
На свой ред Ангел Марин защити действията си при упражняване правото на помилване и при даването на българско гражданство с многобройни примери.
От прессекретариата на президента Плевнелиев заявиха, че няма да коментират пресконференцията на предшественика му.
Специално за „Класа“ депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, член на комисията „Първанов-Марин“, коментира, че в никакъв случай нямат за цел да променят актове или да осъждат действия на предишната президентска двойка.
Ние само ще проучим документите, механизмите и нормативните основания, за да видим дали законодателството в това отношение е добро, каза Караянчева. Депутатката прогнозира, че е възможно в доклада на комисията да има предложения за законодателни промени.
Би трябвало да завършим работата си до 15 май, но вероятно ще поискаме удължаване на срока заради огромния обем документи, каза още Караянчева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване