02/23/12 16:57
(http://www.klassa.bg/)

Пътешествия с цветове

Художникът неоимпресионист Милко Матеев подрежда нова експозиция в Бургас, в Изложбена зала на Дружеството на художниците, гр. Бургас. Милко Матеев, гражданин на света по дух, е член на групата на Варненските художници. 

За неговите платна Андра Миклош споделя:“ Джазово синьо, страстно танцово-тангово червено, симфонично жълто, етнозелено… Ето с такива цветове Милко Матеев рисува картините
си. Платната му са пълни с музика и някакво особено движение, което те върти по цялото продължение на рамката, завихря те до самия център на картината.



За да можеш не само да гледаш нарисуваните тромпетисти и пианисти, ами и да ги чуеш. Да усетиш как ритъмът на толкова освободения рисунък започва да пулсира в сетивата ти. Естествени и непринудени, образите в платната на художника изразяват себе си с много страст, която нажежава цветовете.



Дори и в картина като „Африкански дъжд“- бесен порой от капки, които раждат и грохот, и тишина, и мелодия, и барабанен удар. Специалистите определят Милко Матеев като смел художник, който несвенливо търси своя стил, разпростирайки въображението си от лудостта на експресионизма до лаконичната строгост на изчистения рисунък и обратно. Картините му са ярки, пъстри и въпреки това на места имаш усещането, че се прокрадва дискретна мъглявина.Чудим се дали седим пред платното, или надзъртаме през чародейна витрина на някое старо кафене в Буенос Айрес или Бруклин или може би Париж…“



  Милко Матеев изразява всяко свое настроение в различен стил движещ се от вибриращите, освобождаващи сетивата тонове на импресионизма, през експресията на движениeто до тихото съзерцание на изваяният пунктуално детайл.
 
Милко Матеев е роден през 1959г в гр. София. Има магистърска степен по психология и педагогика. Член е на групата на Варненските художници и е участвал в много от общите инициативи на групата. Активните му изяви са предимно в столични галерии и клубове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване