02/23/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Талибаните ще мъстят за изгарянето на Корана

Да се “избият” чуждите войници в Афганистан, призоваха талибаните, след като във вторник екземпляри от Корана бяха изгорени в американска военна база, съобщи АФП.
“За да защитите свещената книга, трябва смело да нападате военните бази на завоевателите, военните им конвои, да ги убивате, да ги залавяте, да се биете с тях и да им дадете такъв урок, че никога повече да не дръзнат да осквернят свещения Коран”, се казва в комюникето.
Вчера американският президент Барак Обама изпрати писмо до президента на Афганистан Хамид Карзай, в което се извинява за инцидентите. Обама ги определя като „грешка по недоглеждане“.
В същото време мъж в униформа на афганистанската армия откри огън по войници от международните мироопазващи сили на НАТО (ИСАФ). Двама от тях – от контингента на САЩ, са загинали. Убиецът се е скрил в тълпата протестиращи срещу изгарянето на Корана афганистанци.
Местни медии съобщават, че в провинция Нангархар разположените в база на НАТО афганистански сили са се присъединили към протестиращите и са открили стрелба по чуждите военни. Трима демонстранти са загинали по време на третия ден на вълненията срещу изгарянето на Корана, с което общият брой на жертвите достигна дванадесет. Два нови антиамерикански протеста избухнаха в градовете Михтарлам и Джалалабад, като демонстриращите призоваваха за “смърт на американците”.
Напрежението в страната избухна, след като през нощта срещу вторник голямо количество иззети от затворници религиозни материали са били пратени за изгаряне в базата Баграм от войници на НАТО, защото са били използвани за предаване на съобщения. Сред тях обаче е имало и екземпляри от Корана, които са били открити от местни работници на сметището. Говорителят на НАТО в Афганистан - бригаден генерал Карстен Якобсон, нарече случилото се “грешка” и “проява на невежество” с “тежки последствия”. Въпреки това талибаните не са прекъснали водените в Доха преговори за мир със САЩ, които оглавяват коалицията на НАТО в Афганистан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване