02/23/12 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Телекомите със спад на приходите през 2011 г.

2011 г. се е оказала тежка за „Мобилтел“ и Globul. Според изнесените им финансови данни приходите и на двата телекома намаляват спрямо 2010 г. При „Мобилтел“ спадът в постъпленията е 6.5% на годишна база до около 528 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси и амортизационни разходи се е понижила с 12.3% до 262 млн. евро през 2011 г. Въпреки това броят абонати на телекома се е увеличил с почти 5% спрямо предишната година. От Globul също информираха, че приходите им са надолу с приблизително 2.6% до 412.5 млн. евро. Печалбата им се е оказала с 9.3% по-малко спрямо резултатите за 2010 г. до 156.2 млн. евро. Абонатите им както и в „Мобилтел“ се увеличават с 8.8% на годишна база.
По повод на слуховете, че Telekom Austria, собственик на „Мобилтел“, имат намерение да купят Vivacom, Андреас Майерхофер, изпълнителен директор на „Мобилтел“, заяви, че австрийската компания вече няма такива апетити. Причината е лошото финансово състояние на Vivacom, както и антитръстовото законодателство. По думите му дълговете на третия мобилен оператор у нас са 1.6 млрд. евро и ще бъдат сериозно бреме за всеки купувач.
Цените на дребно на мобилните услуги през 2012 г. ще падат с по-слаби темпове въпреки очакваното поевтиняване на терминирането на международните разговори, посочи още шефът на „Мобилтел“. Досега мобилните услуги поевтиняваха средно с 20% годишно, допълни той. "С парите от терминирането на международните разговори успявахме да държим цените в страната ниски, но това не може да продължава дълго", пък заяви финансовият директор на компанията Пламен Петров. Според него цените на телефонните разговори през мобилна мрежа у нас са най-ниски в ЕС, с изключение на Кипър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване