02/25/12 07:04
(http://e-vestnik.bg/)

Македония не знае как да се държи със съседите

в. Утрински весник

Възможни ли са коренни промени във външната политика на Македония? Имаше няколко опита за това: чрез законова форма, но и чрез личните амбиции на почти всички наши министри на външните работи.

За да вдигнат всички ръце накрая и да констатират, че нова стратегия във външната политика е невъзможна по три ключови причини - първо, не може да се органиира каквато и да е по-сериозна дипломатическа дейност към света, ако няма ясна и последователна външна политика.

Второ, ако държавата, която представяте на международната сцена, няма държавна стратегия за националните интереси и приоритети, потвърдена в парламента от всички основни политически партии.

И трето, ако държавата не е стабилна, ако няма правов ред и демокрация. Освен тези три фундаментални стълбове за изграждане на добра външна политика има още десетки други условия, които са от изключително значение, като се започне от компетентни и професионални дипломати, големи държавници, интелектуалци, бизнесмени, спортисти, до стабилни финансови източници, които са ограничаващ фактор за малките и бедни страни.

Извън всичко това изключително важна е необходимостта от специална стратегия за отношенията със съседните държави. От всичко изброено досега, Македония не е изпълнила нито едно условие.

Това, което е върховен приоритет в момента във външната политика, а най-малко се работи по него, са отношенията със съседите. Пътят към постигането на стратегическите цели - членството в НАТО и ЕС, не минава през Брюксел, Берлин, Вашингтон и Париж, както погрешно се смята в Македония, а през Атина, София, Белград, Тирана и Прищина.

Защо за евроатлантическата интеграция на Македония са по-важни първите съседи, отколкото големите световни и европейски сили? Макар да отминаха 20 години от обявяването на независимостта на Македония, досега нито една велика сила не е припознала своите интереси в Македония дотам, че да удари по масата и да каже - Македония в НАТО и ЕС, сега и веднага.

Нещастието е в това, че и в следващите 20 години не се съзира стратегически интерес на великите сили за ултимативно становище във връзка с европейските аспирации на Македония. Това, което досега редовно казват големите играчи на международната политическа сцена на нашия политически елит, е фактът, че Македония заслужава да бъде членка на НАТО и да започне предприсъединителните преговори с ЕС, ако преди това установи добросъседски отношения с всички свои първи съседи.

Просто казано, нито ЕС, нито НАТО искат да внесат проблем в отношенията между две страни редовни членки. С други думи, не съществува механизъм тези два големи военни, политически и икономически съюзи, като НАТО и ЕС, да жертват своя членка заради Македония. Затова всички говорят за междусъседски преговори и за ООН, абстрахирайки се и от правото, и от справедливостта. Което е болезнено и несправедливо, но е така в света на големите интереси, където важи правилото “вземи или остави”.

За да се сведат до нула проблемите с нашите съседи, както настояват ЕС и НАТО, ни трябват наистина голяма дипломатическа мъдрост и умение за преговори, както и визия за Македония след 20, 30 или 50 години.
Да започнем от България. Отношенията между двете страни от десетилетия страдат от това кой как гледа на миналото, а не на бъдещето.

Преди една година премиерът Никола Груевски заяви в София: “Да оставим историята на историците”. И наистина е време българите и македонците да седнат на една обща маса без трикове и политиканстване и да признаят реалностите. Македонската държава, македонската нация, македонският език, писмо и култура са неоспорими факти, които вече се признават в българското публично пространство, с малки изключения сред радикалите.

Цялата средновековна история на българските и македонските славяни е обща, и когато са воювали против Византия, и когато народите на двете страни са били съставна част от Османската империя. Главните историци ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване