02/25/12 07:07
(http://e-vestnik.bg/)

Мари Колвин - животът и смъртта на военната кореспондентка

Последната кореспонденция на Мари Колвин. Снимка: от тв екрана

Мари Колвин, която беше убита на 56-годишна възраст от снаряди в сирийския град Хомс, докато отразяваше сирийския бунт, беше безстрашна, пламенна и кипяща от енергия журналистка, сравнявана от мнозина с Марта Гелхорн от последните й дни.

Мари и Марта се сприятелиха преди смъртта на Гелхорн през 1998 г. Двете споделяха онази изключителна храброст, поставила ги в позицията да разказват истории от военно време, свързани с бунтовници, подтискани хора и обикновени граждани. В последните години това спечели на Мари Колвин множество награди и отличия.

Но Мари Колвин не рискува живота си, за да печели хвалебствия. Излагайки живота си на прицел и споделяйки рисковете на онези, за които пишеше, тя успя да публикува огромно количество завладяващи статии за жертвите на конфликтите.

Мари правеше точно това и когато беше убита. Тя разказваше на света как едно правителство обстрелва безразборно един град, чийто жители мръзнат и гладуват. Нейните свидетелски разкази бяха излъчени по Си Ен Ен и по Би Би Си, защото въпреки че беше репортер повече от 20 години на британския в. “Сънди таймс”, тя се оказа, както обикновено, единственият журналист, който не беше избягал от Сирия.

Подобна отдаденост и близост насищаха репортажите на Мари Колвин с емоции. В тях Колвин казваше как сирийските правителствени сили извършват убийства и описваше умиращо бебе, тежко ранено от шрапнел. Мари Колвин никога не беше сладникаво сантиментална, но и никога не си помисли да стои безучастно и само да гледа отстрани кланетата.

В Източен Тимор през 1999 г. например, докато индонезийските войници настъпваха към представителството на ООН в Дили, където бяха намерили убежище 1500 души, ООН искаше да изтегли своите хора и да остави бежанците на произвола на съдбата. Мари Колвин и други две журналистки останаха на място, предизвиквайки ООН и света, които не правеха нищо. Накрая, засрамени от куража на репортерките, индонезийските сили позволиха на бежанците да си тръгнат и международната общност се притече на помощ. Присъствието на Мари Колвин несъмнено помогна да се спаси животът на стотици хора.

Мари Катрин Колвин е родена на 12 януари 1956 г. в Ойстър Бей, Ню Йорк, в семейството на учителите Уилям и Розмари Колвин. Баща й е бивш моряк от американските военноморски сили, служил в Корея. По-късно изоставя преподавателската кариера и става активист на демократите на Кенеди.

Мари, която учи в гимназията в Ойстър Бей и има идилично детство на крайбрежието на Лонг Айлънд, много скоро демонстрира войнствената си натура. За голямо недоволство на много от местните консервативни жители Мари организира демонстрация срещу войната във Виетнам по улиците на Ойстър Бей, а после предизвиква малък хаос, обявявайки предния двор на дома си за зона за екологично рециклиране на отпадъците.

Мари учи американска литература в университета в Йейл. Първият й журналистически опит е докато работи за университетския вестник. След като се дипломира, тя започва кариера по начин, който е в разрез с общоприетото, като получава работа по заместване в списанието на синдиката на шофьорите на товарни камиони в САЩ и Канада International Brotherhood of Teamsters .

После постъпва в агенция ЮПИ (Юнайтед прес интърнешънъл) и е назначена в кореспонденското бюро в Трентън, Ню Джърси. Намирайки града за отчайващо монотонен, тя се премества в Уест Вилидж в Манхатън и пътува всеки ден до работното си място, засвидетелствайки лоялност, както и задоволство от работата толкова дълго, колкото продължават и нейните репортерски задължения.

Но нейното най-силно желание преди всичко е да стане кореспондент в чужбина. Мари бързо убеждава ЮПИ да я назначи в кореспондентското бюро в Париж, където нейната жизненост, привлекателност и тъмните й къдрици бързо й спечелватт роякци почитатели.

Преломният момент в нейната кариера идва през 1986 г. Мари е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване