02/25/12 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Путингуващи и митингуващи мерят сили пред изборите

Участници в предизборния митинг на Путин. Снимка: ридус

Около 100 хиляди души от цяла Русия бяха събрани на стадиона „Лужники”, за да се яви пред тях руският премиер и кандидат-президент Владимир Путин. Най-големият стадион в Русия отдавна не бе виждал нещо подобно, пише вестник “Московский комсомолец”, отразяващ митинга под заглавие “Путингуващи изпълниха “Лужники” - централната част на едноименния олимпийски комплекс в Москва.

Кандидатите за висшия пост в Русия проведоха последните масови улични прояви преди изборите на 4 март, отбелязва “Комерсант”. Владимир Путин припомни в тази връзка на своите симпатизанти Бородинската битка на руската армия с наполеоновите войски през 1812 г.

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов, също кандидат-президент, сравни на техен митинг предстоящите избори с Курското сражение срещу хитлеристите през 1943 г. Сергей Кургинян - лидерът на движението “Същността на времето”, повело според руски медии борба “против “оранжевите”, но и “против курса на Кремъл”, просто призова за “отпор на враговете в най-близко бъдеще”.

Телевизионният водещ Михаил Леонтиев заяви от сцената на митинга в подкрепа на Путин: “Врагът ще бъде разбит, победата ще бъде наша” (цитирайки речи на съветските лидери Молотов и Сталин от началото на Великата отечествена война, б. р.). “Врагът в изявлението му бяха участниците в опозиционните митинги”, уточнява “Комерсант”. “Битката за Русия продължава, победата ще бъде наша!”, изрече “агресивно” и Владимир Путин.

Митингът срещу Путин в Санкт Петербург. Снимка: ридус

Като цяло речта на Путин съвсем не бе войнствена: той изброяваше заплахи като социалната несправедливост и бедността, вместо да посочва врагове, отбелязва обаче политологът Дмитрий Орлов пред “Ведомости”. Според аналитика премиерът споменавал за славни битки на руската армия във връзка с вчерашния Ден на защитника на Отечеството - официален празник в Русия. На друг митинг в Москва в началото на месеца “привържениците на Путин (…) използваха къде по-твърда риторика - заплашваха Русия с кръвта на “Оранжева революция”, напомня “Ведомости”.

Организатори са съобщили според “Комерсант”, че за митинга в Москва са пристигнали представители на 80 от 83-те региона на Руската федерация. При все това нямало “твърди квоти” и не били “докарвани хора от бюджетния сектор”, както на декемврийските прояви в подкрепа на управляващата партия “Единна Русия”, спечелила впоследствие парламентарните избори същия месец.

“Хората бяха събирани по-специално по профсъюзна линия - чрез предприятията”, обяснява всекидневникът и добавя: “Невъзможно бе да поприказваме с участниците в митинга - щом чуеха думата “журналист”, те просто се обръщаха настрана. Друг популярен отговор бе: “Дадоха ми плакат и го държа”.

Владимир Путин прикани своите привърженици да се обединят и да не допускат ничия намеса отвън във вътрешните ни работи. Сякаш в изпълнение на това указание бдителни стражи на реда задържаха на подстъпите към стадиона няколко десетки “мигранти провокатори”, пише “Новие известия”.

Московската полиция съобщи, че става дума за граждани на Узбекистан, получили задачата да съберат свои сънародници за участие в митинга срещу 600 рубли (близо 20 долара, б. р.). Според полицаите, “по този начин организаторите на провокацията са планирали да покажат, че в митинга участват специално събрани за него мигранти”, пояснява изданието. “Ведомости” цитира Павел Зенкович от предизборния щаб на Путин, посочил, че организаторите са извънредно доволни от проявата и дори са готови да платят глоба за това, че е бил надхвърлен заявеният брой участници.

Генадий Зюганов обаче обвини щаба на своя основен съперник, че използва административен ресурс. “Събрали са момчета и са ги докарали, знам как стават тия неща”, заявил кандидатът на комунистите според вестника, цитиран от Би Би Си. В съобщения за акциите на други кандидат-президенти изданията в общи линии само изброяват тезисите, прозвучали на тези митинги, и констатират броя на симпатизантите, свикани от един или друг ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване