02/26/12 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Доброволци застават срещу измамите на президентските избори в Русия

Франс прес

Путин гласува. Снимка: официален сайт

Въпреки предупрежденията на Владимир Путин, който обвини неправителствените организации, че работят в интерес на чужди сили, доброволци прииждат в “Гражданин наблюдател” - руска организация, която ще наблюдава отблизо президентските избори на 4 март, за да попречи на изборните измами. „Това е доброволен проект, не плащаме. Никой ли не си тръгва?”, каза пред близо 30 души 37-годишната Ирина Правниченко, координатор на сдружението.

Цял ден идват доброволци, за да изслушат едночасовия встъпителен курс на Ирина за ролята на наблюдателите. Доброволците трябва да преминат и обучение от 4 часа, преди да им бъде определена избирателна секция. На 4 март те ще наблюдават протичането на изборите, преброяването на гласовете и накрая ще получат копие от резултатите.

За да имат официален статут на наблюдатели, организацията сключва споразумения с политически партии и медии, които могат да акредитират представители в избирателните секции. Марина Зайцева, една от доброволките, казва, че се е мобилизирала след като опозицията разобличи измамите на парламентарните избори на 4 декември, които управляващата партия “Единна Русия” спечели с близо 50 на сто от гласовете.
“Резултатите от изборите, които ни показват по телевизията, официалните резултати, според мен не отразяват реалността. Искам лично да видя какво се случва”, заяви 28-годишната жена, биолог по образование.

Пачки бюлетини, хвърлени в урната, обиколки с автобус по избирателните секции, за да се гласува по няколко пъти с фалшиви документи, избиратели, купени за шепа рубли: редица техники за измама бяха показани във видеоклипове, качени онлайн от опозицията след парламентарните избори. Голям брой от жалбите, внесени след изборите, бяха отхвърлени, подчертава Ирина. Координаторката предупреждава доброволците, че могат да бъдат подложени на натиск, да станат жертви на заплахи, дори да бъдат изгонени със сила от избирателните секции.
Но броят на доброволците се умножи по десет в сравнение с последните избори, от 500 на 5000 само в столицата, отбелязва тя.

Няколко движения, които имат за цел да мобилизират руснаците за президентските избори, бяха създадени от декември досега. В края на януари руски знаменитости като писателката Людмила Улицкая и Борис Акунин и антисъветската рок легенда Юрий Шевчук, създадоха “Лига на избирателите”, една от целите на която е да координира работата на наблюдателите. Един от видните опозиционери - антикорупционният блогър Алексей Навални, също създаде група наблюдатели - РосВыбори.

“С добри наблюдатели ситуацията се променя радикално”, подчертава Лилия Шибанова, директорка на Голос, друга неправителствена организация от наблюдатели на парламентарните избори. “За жалост не е възможно да се наблюдават всички 95 000 избирателни секции”, признава тя. През декември Голос, финансирана със западни средства, попадна в полезрението на властите след като качи онлайн “карта на измамите”. Кибератака парализира интернет сайта на организацията в деня на изборите.

Руският премиер Владимир Путин, фаворит за президентските избори на 4 март, сравни неправителствени организации, финансирани от чужбина, с Юда. В отговор на мобилизирането на опозицията той обеща инсталиране на уебкамери във всички избирателни секции, снимките от които ще бъдат достъпни онлайн. Шибанова изтъква, че това няма да бъде достатъчно, тъй като много избирателни секции няма да имат добра интернет връзка, за да качат снимките.

Освен това по силата на изборното законодателство в държавата с девет часови зони, предаването ще бъде прекратено в края на гласуването във всяка избирателна секция до приключване на гласуването в най-западния район в 20 ч. в Калининград или 21 ч. в Москва (17 часа по Гринуич).

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване