02/26/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Евгений Дайнов, политолог: Сгрешен е моделът на управлението

Като цяло поредицата от уволнения и оставки през миналата седмица е характерен за модела на управление на Бойко Борисов, но говори и за изчерпването на този модел, при който всеки проблем се персонифицираше с даден човек и се решаваше чрез смяната му с друг.
Според мен този модел е сгрешен в самата си основа. Проблемите на България не произтичат от това кои хора ги произвеждат, а че тези проблеми са системни и могат да се решат само чрез реформи. Управлението обаче избяга от обещанието си да върви напред именно чрез реформи, вкл. непопулярни.
Отказът от реформи доведе до там, че случващото се през отминалите 10 дни буквално прилича на свлачище от проблеми. Започването на наказателна процедура заради нарушения в Агенцията по вписванията е тревожно и само по себе си, но е още по-тревожно, защото това е поредната наказателна процедура, показващи и в това отношение, че ние имаме системен проблем, който непрекъснато рецидивира. Всички процедури, както и последният доклад по механизма за мониторинг на съдебната система ни казват едно и също: Реформирайте нереформираните системи, защото те не обслужват обществения интерес и освен това, каквито и пари да наливаш в тях, те изчезват. Пример за резултатите от такъв подход е гръцкият модел.
Ако няма реформи, то в близките година и половина наказателните процедури срещу нас ще се роят, ще започнат да ни глобяват, а санкциите по някои от тях могат да достигнат стотици хиляди евро на ден.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване