02/26/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Започна процес срещу 43-ма правозащитници

В Кайро вчера започна процесът срещу 43 активисти от неправителствени организации, работещи в Египет, въпреки че САЩ заплашиха да спрат годишната военна помощ от 1,3 милиарда долара за страната, предаде Ройтерс. 16 от тях са американци, сред които е и синът на министъра на транспорта на САЩ Рей Лахуд. Останалите са норвежци, германци, сърби, палестинци и ливанци. Египетските власти ги подозират в заговор за отслабване на страната и предизвикване на хаос чрез финансовите средства, които получават от чужди правителства, главно от американското. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се срещна два пъти лично с египетския си колега Мохамед Камел Амр в опит да предотврати процеса.
На 29 декември египетската полиция нахлу в седалищата на 17 местни и чуждестранните НПО за защита на човешките права. Сред тях бяха две организации, свързани с Републиканската и Демократическата партия на САЩ, базираната в Америка „Фрийдъм хаус“, както и германската фондация „Конрад Аденауер“.Тогава част от заподозрените американци поискаха убежище в посолството на САЩ в Кайро, след като не им позволиха да напуснат Египет. Вчера на процеса не се е явил нито един от тях, предаде „Ал Джазира“.
Правозащитници подозират, че процесът е част от оркестрирана акция, целяща да затвори устата на хората, които критикуват управляващия в Египет Върховен военен съвет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване