02/26/12 13:36
(http://radiomilena.com/)

Меглена Кунева: Свидетели сме на пълно неумение да се управлява

„В момента в България сме свидетели на пълно неумение да се управлява. Очевидно е, че управляващите не могат да се справят в оставащата година и половина, но нека поне да не пречат.“

Това каза председателят на УС на Сдружение „България на гражданите“ Меглена Кунева при срещата си с обществеността на Пловдив, предаде агенция КРОСС. Събитието се проведе в Историческия музей, като още в началото Кунева отбеляза, че срещата се провежда на големия християнски празник Сирни Заговезни. Меглена Кунева поиска прошка, че като политик не е успяла да направи всичко.

„Реформите в образованието, здравеопазването, администрацията не могат да се правят със сила и с уволнения всеки ден, при това безрезултатни. До кога? Докато всички се изредят в администрацията ли?“, реторично попита Кунева.

Тя декларира, че Сдружение „България на гражданите“ ще работи за ограничаването на монополите, за мерките за стимулиране на малките и средни предприятия, срещу „фалшивите обществени поръчки“ и особено – срещу корупцията.

„Ще сложим забранителен знак за „Калинките“ във властта“, допълни още тя. Кунева припомни едно от предложенията й в кампанията за президентските избори – парламент, правителство и президент да работят по общ план за действие, с конкретни срокове и с ясни цели.

Меглена Кунева беше категорична, че България има много пропуснати възможности в областта на търговските споразумения и че гражданите не знаят по какви директиви на Европейския съюз се преговаря, тъй като управляващите не ги обсъждат публично.

„Говорят за финансовата дисциплина, но темата на утрешния ден е растежът. Неясни назначения в съдебната система, липса на иновации, на план за справяне с безработицата и заетост на младежите, отсъствието на стимули за малките и средни предприятия. Всичко това са европейски политики, а обществото няма представа каква е позицията на България по тях“, коментира още Кунева.

Тя обясни, че „България на гражданите“ е политически проект, но прерастването му в партия зависи от гражданската енергия, която Сдружението ще успее да привлече.

Пред гостите в Историческия музей Меглена Кунева представи и символа на Сдружението, който е избран след конкурс и представлява изображение на дърво на синьо-зелен фон.

„Символът на дървото е свързан с целта „България на гражданите“ да даде подслон на много свободни хора и да пречиства почвата на демокрацията, в която има привнесени много вредни микроорганизми. Дървото символизира дълбоките корени на българската нация и възможността за израстването й“, каза председателят на Сдружението.

„Наясно съм, че трябва да удържим на бури, съмнения и натиск, но ние можем да го направим“, заяви Кунева. „Готови сме да се изправим срещу управленската мафия. Ясни принципи и правилни хора на правилни места – ние вярваме в това“, допълни и членът на УС на „България на гражданите“ Даниел Вълчев.

„България и през 2012 година ще остане най-бедната, най-болната, най-бързо изчезващата нация в Европа“, заяви в презентацията си пред изпълнената зала на Историческия музей Вълчев.

„България е европейската нация, отделяща най-малко пари за образованието на децата си – около 3,5 % от БВП. Ние сме нацията, живееща в най-голяма непредвидимост и корупция. По всичко изглежда, че сме и най-търпеливата нация в Европа – само това е обяснението на всичко изброено дотук. Така повече не може! Да си вземем обратно България от провалените партии, чиновниците, олигарсите и монополите!“, категоричен беше Вълчев.

По думите му, на президентските избори Меглена Кунева е накарала ГЕРБ и БСП да издигнат „приемливи за обществото кандидати, а не партийни чугунени глави“ и да докаже, че е възможно да се прави честна кампания „без договорки под масата, с политическите брокери и без зад гърба ти да са олигарсите и монополите“.

Меглена Кунева обяви, че в Пловдив сдружението ще разчита на личности като д-р Димитър Шишков, актрисата Ивана Папазова, маркетинг-специалиста Зарко Сарафян, финансиста Михаил Кьосев.

„Търсим нови лица, неизкушени в политиката, даваме път на младите, защото политиката е разговор за бъдещето. Това са контактните лица, на които ще разчитаме в Пловдив“, допълни председателят на „България на гражданите“.

По-рано през деня Меглена Кунева и членове на Сдружението се срещнаха с арменската общност в Пловдив. Членовете на „България на гражданите“ посети и село Марково, където проведе среща с жителите на община Родопи. Пловдивска област е четвъртата, която представители на „България на гражданите“ посещават, след Шумен, Варна и Пазарджик.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване