02/26/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

НАТО изтегля всички съветници от институциите в Кабул

НАТО и британското правителство изтеглиха всички международни съветници от афганистанските министерства в събота вечерта, след като двама американски военни бяха открити мъртви с огнестрелни рани в тила в министерството на вътрешните работи в Кабул, съобщи АП.
Афганистанските власти обявиха вчера, че според тях афганистански служител на местното разузнаване е застрелял двамата военни. 25-годишният Абдул Сабур е главният заподозрян за убийството, за което отговорност поеха талибаните, каза анонимен източник пред Ройтерс. По думите му охранителните камери показват, че Сабур е имал достъп до контролния център, в който са намерени убитите американци.
Близо 30 души, сред които и други двама американски войници, бяха убити от вторник, когато започнаха протестите срещу изгарянето на Корана в американска база в Афганистан. Афганистанският президент Хамид Карзай призова за спокойствие в телевизионно обръщение вчера. „Сега е моментът да се успокоим и да не позволим на нашите врагове да използват тази ситуация“, каза Карзай. Във връзка с изтеглянето на служителите на НАТО от институциите в Кабул Карзай посочи, че това е разбираема и временна стъпка и че той не е против това решение. Малко след призива ръчна граната, изстреляна от участници в антиамериканска демонстрация, рани 7 войници на САЩ в база в провинция Кундуз, предаде АФП.
Представители на международната военна коалиция определиха изтеглянето на съветниците като временна мярка за сигурност. Катрин Арнолд, говорител на британското посолство, отказа да уточни колко души са засегнати от това решение. Изтеглянето на НАТО засяга „няколкостотин“ съветници, каза говорителят на ИСАФ Джими Къмингс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване