02/26/12 07:15
(http://radiomilena.com/)

Сирни Заговезни е, давайте и получавайте прошка!

 Днес е Сирни заговезни, известен още и като „Неделя на Всеопрощението“. На този ден близки и познати се опрощават помежду си. Прошката си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове с думите: „Прощавай!”. Отговорът обикновено е „Простено да ти е от мене и от Бога“. Празничната трапеза  включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки.  Популярен е обичаят хамкане и паленето на огньове, които се прескачат за здраве.
На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“. Всеки  вярващ е длъжен да прощава, независимо от всичко. В църковния календар прошката се свързва с т.нар. „Неделя сиропустна“ – последния ден преди началото на Великия пост. Преди началото на този най-важен за християнството пост, човек трябва да е простил и да е получил прошка от ближните си. Традицията, свързана със Сиропустната неделя е преди всичко знак – опрощението трябва да е неотменима част от духовния живот на християнина във всеки един момент.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване