02/26/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Стефан Константинов: Цените може да бъдат свалени наполовина

Има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на лекарствата с 50 на сто. Това заяви пред Дарик радио министър Стефан Константинов. Според него намалението може да се договори с фармацевтичните компании. Той поясни, че е разговарял с премиера за предстоящите преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход. За момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален, каза Константинов. В разгара на скандала за цените, довел до оставката на ресорния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, той поиска намаляването на данъка, но не бе подкрепен от финансовото министерство. ”При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино”, обясни ценообразуването Стефан Константинов. Според него в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото чуждите здравни фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите. Той каза още, че промените в Националната здравноосигурителна каса и в министерството няма да се отразят на доставките на лекарства. Константинов допълни, че е направено необходимото, за да може процесът по договаряне на лекарствата да продължи безпроблемно и отхвърли подозренията, че онкоболните отново може да останат без необходимите им медикаменти.
Днес производители и вносители на лекарства се срещат със здравния министър, за да обсъдят възможността за договаряне на отстъпки от цените на медикаменти, заплащани от НЗОК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване