02/26/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Татяна Буруджиева, политолог: Време е да се научим да играем с Брюксел по правилата

Идването на ГЕРБ на власт беше съпроводено с обещание, че ще се преодолеят проблемите в отношенията с Европейския съюз, произтичащи от несъответствия в законодателството, липса на прозрачност – в т. ч. и при обществените поръчки; че ще бъдат изчистени всякакви съмнения за корупционни практики.
Припомням това като реакция на признанието на зам.-министъра на правосъдието Деница Вълкова, че от януари срещу България тече наказателна процедура заради нарушения в Агенцията по вписванията. Става дума за липсващия софтуер, който пречи да изпълним поетия ангажимент чужди търговски дружества да се регистрират у нас. Парадоксалното е, че цената на поръчката е 400 000 лева, а ни грози глоба от 800 000 евро.
За пореден път налице е неизпълнен ангажимент, а редом с него – съмнения в процедурата. И всичко това в един регистър, чиято цел е да осигури прозрачност и да разсейва всякакви съмнения за корупция.
Надявам се правителството на ГЕРБ да не постъпи както тройната коалиция с подобна процедура за забавянето на тел. 112. Тогава ни обясниха, че няма нищо страшно, защото докато се стигне до плащане на санкции, ще мине толкова време, че няма начин да не сме пуснали тел. 112.
Не е така – научихме го от лош опит. Освен това няма полза от подобно говорене и от оправдания с липса на пари – както е в случая с Агенцията по вписванията; и не на последно място – време е ПГ на ГЕРБ наистина да се фокусира върху изпълнението на този тип ангажименти на правителството, свързани с членството ни в ЕС и съпътствани от много сериозни санкции.
От друга страна, това е поредният земетръс в една седмица, изпълнена с оставки, скандали за бонуси и цени на лекарства и т.н. Бързата ответна реакция на Бойко Борисов все още съхранява високо доверието към него, още повече че не е изчерпан мотивът „виновни са хората около Борисов, а не самият той“. Надали обаче това ще е „чадър“ за самата ГЕРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване