02/27/12 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Tърсенето на злато с рекорд от 205.5 млрд. долара

Световното търсене на злато през 2011 година е нараснало до 4067 тона и се оценява на 205.5 милиарда долара. Това сочи обзорът на Световния съвет по златото. Според данните за първи път в световната история глобалното търсене на злато като стойност е надхвърлило 200 милиарда долара, а физическият обем на търсене през 2011 година е бил най-голям от 1997 година, посочва и ИТАР-ТАСС.
Основната причина за растежа е бил инвестиционният сектор, като годишното търсене през 2011 година бележи растеж от 5% спрямо рекордната 2010 година. Основните пазари за търсенето на инвестиции през миналата година са били Индия, Китай и Европа. Китай и Индия остават основните потребители на злато и генерират 55% от търсенето на глобалния пазар на бижута и 49% от общото търсене в световен мащаб. Германия и Швейцария пък са били основният двигател на нарастващото търсене на жълтия метал на Стария континент. Търсенето е било стимулирано и от интереса на инвеститорите към активите, имащи статут на инвестиционно убежище, заради задълбочаващата се дълговата криза в еврозоната. Поради опасенията за втора глобална рецесия централните банки също са увеличили количеството придобито злато от 77 метрични тона през 2010 г. до 440 метрични тона през миналата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване