02/27/12 16:46
(http://radiomilena.com/)

Анонс по повод честването на Националния празник 3 март в СОУ „Иван Вазов”

„Пътят към свободата”

Свят и тържествен за всеки родолюбив българин Трети март – денят на националното освобождение.Тази светла дата събира в себе си усилията, всеотдайността и саможертвата на много знайни и незнайни българи. Защото Свободата  е дело  всенародно. Защото избавлението не  е еднократен акт , а  продължителен  и мъчен  процес. Пътят на борбата е дълъг и труден. Всичко има по този път – любов и омраза, покруса и надежда, смърт и безсмъртие. Цялото българско време до 1878 година приближава народа до 3 март – Денят  на свободата .

С мисъл за него учениците и учителите от СОУ „Иван Вазов” посвещават дните от 29.02 до 03.03.2012 г. на Националния  празник. Седмицата ще премине под  надслов ”Пътят към свободата”.  Предвидени са  различни  инициативи:  есета, стихове , рисунки  и презентации на ученици , по повод  празника. В заниманията на децата с целодневно обучение и тези в ПИГ са предвидени изработки на макети, свързани с 3 март . Ще се организират  спортни състезания и игри. Шестокласниците ще съпреживеят страшните и величави дни на Априлското въстание  с прожекция на  филма , създаден по Вазовия роман „Под игото”. Петокласниците ще се докоснат до подвига на борците за свобода с посещение на Града на стоте войводи- Сливен . Учениците  от 7 б клас посетиха  Плевенската панорама, където се състоя техният час по родолюбие. 3 март –празник на възвърнатата национална чест и достойнство ще бъде темата  за разговори и дискусии в  часа на класа . Възрожденска музика  ще озвучава училищните междучасия , за да си спомни всеки за светлата дата, без която не биха били възможни всички следващи празници .

Финал на честването ще бъде общоучилищното тържество на 02.03 . и празничното шествие на учениците и техните учители до паметника на поморийци, участвали в Руско-турската война, където ще бъдат поднесени цветя и венци от признателните потомци.
Проява на  нашата национална   идентичност е живата  памет за героите , съхраненото  познание за светлите и славни мигове от родната  история ,защото  частица от  българския свят е онзи „страшен, но славен”  Път към свободата.

Мариана Карталова

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване