02/27/12 14:02
(http://radiomilena.com/)

ДСБ: Войната с монополите ще помогне на малкия бизнес

Настояваме за премахване на ограниченията пред вноса и складирането на горива у нас, въведени с последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, върху вноса и складирането на горивата. Това поиска по време на редовния брифинг на ДСБ  членът на Националния съвет на партията Радан Кънев, предде КРОСС.

 

Ограниченията, наложени върху вноса и складирането на горива, са в противоречие на европейското законодателство за защита на конкуренцията и има пряката последица – засилване на пазарните позиции на “Лукойл” и съответно промяна в неблагоприятна посока най-вече на цената на дизела, категоричен бе той.

По думите му цените на дизела са едни от основните фактори в пазарното поведение на малките фирми и колкото по-високи са тези цени толкова по-малък е шансът, в една и без това неблагоприятна пазарна среда, те да печелят и изобщо да оцелеят.

Това е поредната, трета мярка, която тъмносините лансират от началото на месеца, за да поевтинеят стоките и услугите, и за борба срещу монополите у нас.

Преди това партията поиска премиерът Бойко Борисов да предоговори условията по договорите с „Газпром“, а миналата седмица внесе в парламента промени в закона за защита на конкуренцията. До момента обаче отговор от страна на управляващите ням.

Заради покачването на цените на дизела и бензина на дребно, от партията обявиха, че държавата е абдикирала от задълженията си спрямо „Лукойл“.

Състоянието на малкия и средния бизнес, както и реални мерки за подпомагането му, са били сред основните обсъждани теми от Националното съвещание на ДСБ, проведено в събота и в неделя в Хисаря, съобщи заместник-председателят на партията Светослав Малинов.

ГЕРБ има всички възможности за подпомагане на малките и средни фирми, ако последва нашите идеи за директен сблъсък с монополите, подчерта той.

Има дълбока връзка между окаяното състояние и влошаващото се състояние на малкия и среден бизнес и наличието на монополи в България, много структури с господстващо положение. Войната с монополите ще има пряко въздействие върху подобряването на климата на тези малки фирми и семейни фирми, които в момента страдат, биват разорявани и напускат пазара, подчерта Малинов. Едно от най-лошите неща е, че се губи предприемаческия дух заради усещането, че държавата не използва този ресурс, за да защити тези хора и да позволи честна конкуренция, алармира той.

„Искаме да знаем кой и как досега е крал 1 млрд. лева от джоба на българските домакинства“, заяви Радан Кънев във връзка с изказването на здравния министър Стефан Константинов, че имало резерви за намаляване на цените на лекарствата с 50 %.

Става въпрос за над 1 милиард лева, подчерта Кънев. Искаме да знаем, добави той – какво е правило правителството досега да не ги забележи и как ги забеляза изведнъж. От ДСБ припомниха и за разследването от страна на ЕК.

Радан Кънев напомни, че ДСБ и СДС неведнъж са внасяли предложения за намаляване на ДДС върху лекарствата.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване