02/27/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Кога Албания ще признае Македония?

в. Утрински весник

Македонската общественост малко се занимава с темата за отношенията между Македония и Албания, освен когато се говори за извънредно приятелските връзки между двете страни и то в контекста на албанското малцинство в Македония и честите посещения от двете страни на границата.

Оттук всяко споменаване на факта, че приятелска Албания все още не е признала Македония под конституционното й име се приема с невярване и със скептичния коментар, че Македония дава права на албанците, а Албания отвръща, като на най-високо ниво все още следва диктата на Гърция. Албания, макар че бе сред първите признали независимостта на Македония, двадесет години след този акт все още се обръща към нас с името Бивша югославска република Македония.

Причината за тази позиция на Албания със сигурност е Гърция и според анализите, от два аспекта - албанските имигранти, които работят в Гърция, и позицията на Гърция по отношение на признаването на Косово, което е важно за Албания.

След падането на комунистическия режим в Албания през 1991 г. отношенията между Албания и Гърция се влошиха, тъй като се появиха обвинения, че Албания третира зле гръцкото малцинство в южна Албания и обратното, че Гърция малтретира албанското малцинство в северната си част. Вълната от нелегални албански имигранти в Гърция по-късно засили напрежението между двете държави. Кризата между тях ескалира през 1994 г., когато Албания хвърли в затвора петима представители на местната гръцка партия Омония” за подигравка с албанската държава. Гърция отвърна със замразяване на целевата помощ от ЕС за Албания. Отношенията между тях се подобриха, когато през 1996 г. подписаха договор за приятелство.

Днес отношенията между Албания и Гърция се оценяват като относително добри, а това, което държи Албания постояннно ориентирана към Гърция във външната си политика, са албанските работници в Гърция.

Албанската икономика, поне според досегашните статистики, в които не са включени най-новите събития в икономически план в Гърция, е твърде зависима от парите, които албанските работници изпращат от Гърция. Гърция също така е и втори по големина търговски партньор на Албания с инвестиции на стойност 400 милиона долара. Броят на албанските имигранти в Гърция се оценява на 400 000 до два милиона души с допълнителната оценка, че това представлява от 10 до 20 процента от работната сила на Гърция.

Сега обаче, в светлината на икономическата криза, която обхвана Гърция, и строгите мерки, които ще последват под диктата на страните от ЕС, много вероятно е вълната от уволнения и загуба на работни места да засегне най-вече имигрантите, и преди всичко албанските, които са най-голям брой.

Освен албанските имигранти в Гърция, които в контекста на най-новото развитие на положението в южната ни съседка вече не са толкова силна политическа пречка, местните анализатори от албанския лагер казват, че за Тирана е по-важно Гърция като членка на ЕС да признае Косово, отколкото Тирана да си навлече гнева на Атина, признавайки Македония под конституционното име.

Така въпросът за признаването на Македония под конституционното име от страна на Албания стана почти тема табу в отношенията между Македония и Албания. Македония никога не е отваряла този въпрос, поне не в публичната комуникация между двете страни, вероятно от джентълменски подбуди към своя съсед, макар да няма нужда за такова нещо след като Тирана си осигури място в НАТО и прави успешни стъпки към членството в ЕС.

Интересно е, че през 2006 г. при едно от посещенията на бившия македонски президент Бранко Цървенковски в Албания, тогавашният албански президент Алфред Моисиу даде твърдо обещание, че Албания скоро ще признае Македония под конституционното й име. Моисиу тогава бе повлиян от неуспешния референдум, който се организираше в Македония против новото териториално разделение, направено в съответствие с Охридския рамков договор ...

Публикувана на 02/27/12 22:53 http://e-vestnik.bg/14048/koga-albaniya-shte-priznae-makedoniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване