02/27/12 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Оправдаха съдия Гарсон за нарушение на закон за амнистия

Върховният съд в Испания оправда съдия Балтасар Гарсон по обвинението, че е погазил закон за амнистията от 1977 г. чрез намерението си да разследва престъпления от ерата на Франко, съобщава Би Би Си. Магистратът бе изправен пред Темида от крайнодесни организации, които твърдят, че е превишил правата си.
Той пък обясни желанието си с аргумента, че престъпленията са срещу човечеството и извършителите им не могат да бъдат помилвани.
Според Гарсон режимът на Франко е отговорен за избиването на повече от 100 000 души по време на Гражданската война (1936-1939 г.) и диктатурата до 1975 г.
56-годишният съдия обаче няма да може да продължи разследванията. Преди няколко седмици той получи забрана да упражнява професията си в следващите 11 години, след като бе признат за виновен за незаконно подслушване на разговори между обвиняеми по дело за корупция и адвокатите им.
Гарсон стана известен с това, че арестува чилийския диктатор Аугусто Пиночет през 1998 г., започна разследване срещу Осама бин Ладен и действията на администрацията на Буш в Гуантанамо.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване