02/27/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Публичните сгради могат да се отопляват по-евтино с биомаса

Държавните и общинските сгради могат да се отопляват значително по-евтино, ако използват биомасата, каза вчера по време на форум за използването на суровината Илко Йоцев, управител на „Биопауър“ и бивш зам. енергиен министър. От бизнеса поискаха допълнителни мерки за стимулиране на използването на суровината за отопление. Проектите засега трудно се реализират, въпреки че парното по този начин излиза в пъти по-евтино, обясни Йоцев. Неговата компания е собственик на топлоцентрала в Ихтиман, която използва биомаса. Той обясни, че откакто местно училище се захранва от централата, годишните разходи за гориво на сградата са намалели от 125 хил. лв. на 20 хил. лв. Повечето административни сгради в града обаче не желаят да използват услугите на централата, защото предпочитат да получават облаги при поръчките на течни горива. Той обясни, че около 100 града у нас могат да се захранват от централи на биомаса. По данните на енергийното министерство за момента са внесени искания за около 15-ина проекта на биомаса у нас, с обща мощност от 68 мвт. Проекти за биомаса има достатъчно, те имат огромен ефект, но се реализират трудно и бавно, при което не може да се отговори адекватно на икономическата криза, смятат производителите. Според тях това налага намесата на държавата и изграждането на разумна инвестиционна рамка, която да се одобри от МИЕТ, МОСВ и земеделското министерство. Трябва да се реши и проблемът с доставката на дървесина за тези централи, като се даде възможност да се сключват дългосрочни договори, обясни Йоцев. В момента никой не извозва отпадъчната дървесина от горите и това създава проблеми на хората, каза още той.
В екологичното министерство вече пък разглеждат опции за алтернативно отопление, обясни вчера главният секретар на МОСВ Климентина Денева. Готови сме да участваме в работна група, в която да обсъдим предложенията на бизнеса и да стигнем до решения, които да предложим на Министерския съвет, каза още тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване