02/28/12 19:33
(http://www.klassa.bg/)

Главният прокурор на Русия бил информатор на "Стратфор"

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка бил един от информаторите на базираната в САЩ частна разузнавателна компания "Стратфор". Това става ясно от имейли от електронната поща на служителите на фирмата. Един от тях е публикуван от уебсайта Уикилийкс, съобщава онлайн изданието "Москоу таймс".
В появилия се в мрежата документ Чайка на места се "крие" под кодовото име RU101 и е наречен "ключов източник на информация за Русия". Сътрудничил на компанията, чийто списък с клиенти се пази в тайна, през 2007 г., когато все още бил заместник главен прокурор.
"Моля, имайте предвид, че той ни дава информация "под прикритие", но ние можем да я използваме по различни начини", гласи едно от електронните съобщения, изпратени до "тайния списък" с клиенти на "Стратфор" и до група, наречена "Екип Евразия".
Чайка дори коментирал методите, които тогавашният президент на страната Владимир Путин използвал, за да подсигури стабилността на режима си.
"Склонен съм да мисля, че Путин "смазва" всяка силна фигура, която не "играе" на неговата арена. А тамбовците (една от най-големите престъпни групировки в Русия - бел. ред.) бяха много влиятелни и не го слушаха толкова, колкото на него му се искаше", пише авторът. А един от отговорите на въпросния имейл гласи: "Това е ОГРОМНА "плячка" за Чайка, поздравления за него".
"Говорителят на руската прокуратура Марина Гриднева отрече тези твърдения и ги определи като "провокация". "Това е пълна глупост. Хората, които твърдят, че подобни отношения между Чайка и "Стратфор" съществуват, всъщност са заинтересовани от разстройването на политическата ситуация в Русия. Освен това вероятно не са доволни от начина, по който прокуратурата бори престъпността", заяви Гриднева.
От "Стратфор" отказват да потвърдят автентичността на съобщенията, публикувани от Уикилийкс, които пък казват, че разполагат с пет милиона имейла. Все пак основателят на разузнавателната компания Джордж Фридман се извини на партньорите и клиентите й. Той увери, че анализите й винаги са били базирани на данни, получени законно от авторитетни източници и експерти от цял свят. Контактите с информаторите пък били съобразени с етичните стандарти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване