02/28/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Джони Пенков: Унищожаваме миналото си. Кое е ценно се разбира след 50 години

Джони Пенков в шеговит скеч по време на кризата през 1996 г., при правителството на Виденов. Снимки: Личен архив

Продължение на интервюто с Джони Пенков, кинаджия, актьор натуралист, специалист по радио и звукотехника, един от малкото “цветни” личности по време на социализма.

Виж тук първа част - “Джони Пенков: Аз съм оцелял, защото съм лъгал…“, и тук - клипове с негово участие от време на соца.


- Как започна любовта ви към радио и звуковата техника?

- Щастлив съм, защото от малък си намерих нещо, което да ме интригува и това продължава и досега - вече в края, както се казва. Баща ми е художник, но разбираше и от електричество. И когато бях малък, ми показа нещо, което ме омагьоса. Старите радиоапарати имаха външна антена и като се извади кабелът на антената , апаратът спира да свири. А човек като пипне буксата на радиото, то продължава да свири поради вълните, които ти улавяш с тялото си. И като бях малък, това ми се виждаше страшно фантастична и интересна работа. И взех да се интригувам много от това. В това време бяхме евакуирани в Панчарево и дойдоха руски части. Имаше един войник, викаха му Семката, беше началник на склада на радио части. Ние му носехме ракия, той ни даваше части. И досега все нещо си правя. И ми е много хубаво. Навремето, като малък, съм поправял сума ти радиоапарати на познати без пари, защото ми беше интересно какъв е моделът, какво му е станало на апарата.

- А цифровизацията как промени звука?

- Новите технологии отначало не можеха да достигнат благородството на аналоговия звук, но днес дотолкова се развиха, че се постига много високо качество. Удобството на дигиталните технологии е несравнимо. Например вкъщи имам нормален компютър, с програма, която може да записва 50 канала за правене на мишунг на филм. Преди в киноцентъра имаше 20 апарата за тази цел, но това беше огромен магнетофон с тежка перфорирана ролка. И един такъв магнетофон струваше 20 хиляди дойче марки. Сега цялата ми апаратура не струва толкова. Въобще, по-високото качество стана много достъпно. Сега знаете ли колко много частни студия има, където записват музика, правят клипове? Всичко това е благодарение на цифровата техника - тя може да е достояние на не кой знае колко богат човек.

Джони Пенков се снимал тъмни очила и лула през 70-те години, в лабораторията по радиотехника, в която работи. Снимки: Личен архив

- Значи сега се чувствате по-комфортно по отношение на техниката?

- Първо стана възможно човек да си купува нещата сам. Аз, докато се пенсионирам, си бях купил само един магнетофон - малък портативен. И това стана, когато от една специализация в чужбина ми останаха пари. Един хубав магнетофон за записване на кино струваше сигурно 6-7 хиляди долара. Аз откъде можех да ги намеря тогава?

- Ползвате ли сега този магнетофон, който сте си купил?

- Използвам го за архивни записи от ленти, ако трябва да се работи със стари ленти. Сега например академик Кауфман, който е записал над 30 хиляди български песни, междувременно е записвал и службите в синагогата, ми даде ролки. И аз ги възстановявам.

- Как експериментирате с новите технологии? Има ли нещо, за което преди сте мечтали и което сега е възможно?

- Сега поканиха режисьора Рангел Вълчанов да отиде в Лондон, за да представи там три свои филма. Той доскоро много боледуваше, претърпя операция, но се съвзе. И аз работих тези дни с дисковете, на които са записани филмите. Качеството е доста зле и си играх ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване