02/28/12 19:38
(http://www.klassa.bg/)

Кандидат-президентите на Франция се конкурират кой е по-здрав

Френските кандидати за президентския пост разкриха медицинските си картони пред обществото в опит да докажат, че са най-добрият избор за държавен глава, два месеца преди гласуването, предаде “Фигаро”. Всеки от тях се опита да изтъкне предимствата на своя здравословен режим в борбата за гласове. Сегашният държавен глава и кандидат за президент Никола Саркози дава пример, като заявява, че поддържа “стриктна хигиена на живот”. Той не излиза вечер, не пие, не пуши, “въпреки че има склонност към пурата от време на време”. Саркози внимава какво яде и “спортува много редовно”. Дисциплината е “необходима при изборна кампания”, смятат той. Според него “французите имат правото да знаят дали здравословното състояние на държавния глава е съвместимо с отговорностите, които са му поверени”. Затова Саркози публикува ежегодно резултатите от годишния си преглед.
Лидерът на социалистите Франсоа Оланд също не възразява информацията за здравето на държавниците да бъде обществено достояние. Той заяви, че е преминал “много пълен медицински преглед”, за да получи заема, с който е финансирал избирателната си кампания.
Франсоа Байру от своя страна дори смята, че информацията за здравето на държавния глава трябва да бъде “публична и редовна”. Той също е преминал медицински преглед, “както всеки, който взема по-голям заем, какъвто е случаят с кандидатпрезидентска кампания”. Председателят на Демократично движение увери избирателите, че се чувства “добре и резултатите са добри”.
Марин льо Пен от своя страна заяви, че е “от титан”, което според нея е “семейна черта”. Тя обаче признава, че има проблеми с гърба – “травматична дискова херния”, но с изключение на това е в прекрасно здраве. Льо Пен имала нужда от задължителни 9 часа сън, поради което често си ляга вечер в 9 часа. По време на кампанията си тя се налива с кафе, за да стои будна. Въпреки това ръководителката на Националния фронт не следва специален хранителен режим. Евроскептикът Никола Дюпон Енан, кмет на Йер, се похвали, че всяка сутрин след събуждане прави по 30 лицеви опори. Освен това той посещава басейна два пъти седмично и не се поддава на излишества – не пие алкохол и не си сипва допълнително по време на хранене.
Доминик дьо Вилпен отказа да отговаря на въпросите, а Ева Жоли заяви, че “няма информация за здравословното й състояние, която да е полезна за кандидатпрезидентския дебат”. Според нея това е въпрос, свързан с личния живот, “както за президента на републиката, така и за всички граждани”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване