02/28/12 10:29
(http://radiomilena.com/)

Контролираното изпускане на язовирите в страната продължава

И към този час продължава оценяването и описването на щетите от наводненията от комисии в района на село Бисер и извършването на проверки за установяване на фактическото състояние на язовири и проводимостта на речни корита в Хасковска област, предаде агенция КРОСС.

 

В област Хасково продължават дейностите по ликвидиране на последиците от наводнението. Нивото на река Бисерска е нормално. Продължава контролираното изпускане на язовирите Доситеево и Тракиец. Наблюдава се и нивото на река Марица на мостовото съоръжение край Харманли. Продължава работата и по изграждане на засегнатите участъци на дигите в Харманли на р. „Олу дере”. Продължава работата по прокопаването на байпасен канал на язовира при с. Стамболийски, създадена е организация за денонощно наблюдение.

 

Органите на МВР продължават действията за подпомагане на органите на местната власт при оказване помощ на две села и три махали на територията на областите София /махала Тимото на с. Заноге, местността Корита на с. Миланово/ и Кърджали /с. Рожденско, с. Селянка и махала „Припек” на с. Горна кула/, където все още достъпът е затруднен.

 

По данни на експлоатационните дружества, състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Няма преливащи язовири от каскада „Арда”. От басейновите дирекции Дунавски и Западнобеломорски район няма постъпила информация за възникнали кризисни ситуации, критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

 

На територията на област Варна продължават контролирано да се изпускат 7 язовира. В Шуменски и Търговищки район няма преливащи язовири. Контролирано се изпускат 15 язовира.

 

Няма критични участъци по поречието на река Тунджа на общ. Тунджа и Елхово. По реките Мараш и Мочурица също няма критични участъци  в Стралджа. Поради продължителния период с ниски температури в страната все още се наблюдава ледена покривка на реките при Русенски Лом и Божичен.

Нивото на река Дунав при Силистра е 647 см, в момента няма покачване. Вчера поради покачване на нивото на реката е предизвикан масов ледоход, вследствие на който са се скъсали или повредили стоманени въжета на намиращите се по брега понтони. Извършва се постоянно наблюдение за състоянието на нивото на р. Дунав и движението на откъснали се понтони и плавателни средства.

 

Републиканските  пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри от топящият се сняг, заснежени и заледени, обработват се и се опесъчават.

Затворени за МПС са проходите „Златишки”, „Твърдишки”, „Върбишки” и „Троянски”. Забранено е движението на товарни МПС през „Дюлински проход”, а през проходите „Вратник” и „Шипка” е забранено движението на товарни МПС над 10 т. През „Айтоски проход” е забранено движението на МПС над 20 т. През прохода „Петрохан” е забранено движението на МПС с тегло над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.  През проходите „Превала”, „Пампорово”  и „Рожен” всички МПС да се движат с вериги, а товарните автомобили – без ремаркета и полуремаркета. Има ограничения за движение на товарните автомобили (да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета) по пътя гр. Доспат – гр. Батак и гр. Девин – гр. Смолян.

На АМ ,,Тракия” пътната настилка е суха. В тунел “Траянови врата” дясната тръба /София-Пловдив/ няма осветление поради повреда в ел. инсталацията и скоростта е ограничена до 50 км/час. Поради множество дупки и извършване на ремонтни дейности от пътен възел Церово до пътен възел Гелеменово за двете платна е въведено ограничение на скоростта до 100 км/час.

На АМ ,,Хемус” пътната настилка е мокра на места. До 2 март ще бъде извършван ремонт на осветлението последователно в дясната и лявата тръби на тунел „Витиня”. Ремонтът ще се извършва в светлата част на денонощието.

На АМ ,,Марица” пътната настилка е суха.

Пътната настилка на АМ „Люлин” е мокра на места. Във връзка с изграждане на пътен възел „Софийски околовръстен път“ /км. 0+000 и на п.в „Даскалово“ / км. 18+400/ се въвежда временно ограничение на движението до 30 април.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване