02/28/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Превърнаха стволови клетки в яйцеклетки

Американски учени успяха да превърнат стволови клетки в яйцеклетки, съобщи АФП. Експериментът развенчава мита, че всяка жена има ограничен запас от яйцеклетки, и показва, че този запас се подновява непрекъснато от прекурсорни клетки в яйчниците. „През последните 50-60 години се наложи схващането, че момичетата се раждат с „банкова сметка“, в която има точно определен брой яйцеклетки, и когато те се изчерпят, настъпва менопаузата“, обяснява водещият автор на изследването Джонатан Тили, който е директор на Центъра по репродуктивна биология към Многопрофилната болница на Масачузетс. Тили постави под въпрос доктрината за „банковата сметка“ преди осем години, като предположи, че женските бозайници продължават да произвеждат клетки, от които произлизат яйцеклетките, дори и на по-късен етап от живота си, а не използват ограничен запас от яйцеклетки.
Други учени приеха скептично неговите експерименти и отхвърлиха заключенията му, тъй като те се базираха на опити върху лабораторни животни. Според Тили обаче новото изследване не само потвърждава тази противоречива идея, но и я доразвива. Той и екипът му изолирали стволови клетки – прекурсори на яйцеклетки – от човешки яйчници, след което ги превърнали в ооцити (яйцеклетки). Учените използвали работата на техни китайски колеги, за да идентифицират ооцитните стволови клетки с помощта на антитела, които се прикрепват към протеиновите „дръжки“ на тези клетки. Учените маркирали стволовите клетки с флуоресцентен зелен протеин – често използван трик, с които се проследява развитието на лабораторни експерименти. Клетките били инжектирани в яйчникова тъкан, присадена след това на лабораторни животни. След 14 дни присадката била произвела яйцеклетки, някои от които носели флуоресцентната маркировка, което доказвало, че произлизат от стволовите клетки. Останалите обаче нямали маркировка, което означава, че вече са присъствали в тъканта преди инжектирането на стволовите клетки. Все още предстои допълнителна работа, за да се тества жизнеспособността на яйцеклетките, а освен това малко се знае и за хормоните и другите механизми, които водят до образуването им от стволовите клетки.
Значението на откритието обаче е огромно, убеден е Тили. „Ако успеем да насочим процеса по правилния начин, в бъдеще ще можем да имаме неограничен източник на човешки яйцеклетки. От стотици такива клетки ще можем да произвеждаме милиони. Ако стигнем до етапа, на който ще можем да получаваме функциониращи човешки яйцеклетки извън тялото, това ще означава нова ера в асистираната репродукция“, смята той.
Екипът на Тили вече разработва идеята да се създадат банки за замразени ооцитни стволови клетки. Яйцеклетките са изключително деликатни и могат да бъдат увредени при замразяване, но този риск не съществува при прекурсорните клетки, от които се образуват ооцитите.
Изследванията показват, че една на всеки десет жени в репродуктивна възраст е застрашена от преждевременно състаряване на яйчниците, което може да има сериозни последици в общества, в които жените избират да станат майки на все по-късна възраст.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване